Υλικά για 6 άτομα
• 500 γραμ. κόκκινες φακές
• 1,5 λίτρο νερό (περίπου)
• 60 γραμ. (1 φλ. καφέ) ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• χυμό & φλούδα από ½ πορτοκάλι
• ½ κουτ. γλυκού κάρυ
• αλάτι-πιπέρι
• μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν καλά. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα και προσθέτουμε τις φακές. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το νερό, κρατώντας 100 – 200 γραμμάρια.
Προσθέτουμε το κάρυ, αλατοπιπερώνουμε και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τις φλούδα πορτοκαλιού και το χυμό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 15′ – 20′, ανακατεύοντας τακτικότατα, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται, μέχρι γίνουν οι φακές. Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και πολτοποιούμε. Σερβίρουμε τη φάβα από φακές αμέσως ή την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να σφίξει.
Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.