10.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ: Η επιτήδεια επικίνδυνη...
spot_img

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η επιτήδεια επικίνδυνη…

-

  • Απώλεια της εξουσίας, θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για τον Ερντογάν και την οικογένειά του και το ξέρει πολύ καλά

 

Του Ιωάννη Μπαλτζώη*

 

Η γνωστή πολιτική τακτική της Τουρκίας έχει πλέον αλλάξει και από «επιτήδειος ουδέτερος» γίνεται τα τελευταία χρόνια «επιτήδεια επικίνδυνη» χώρα. Αυτό αποδεικνύεται από δύο σημαντικά θέματα και όχι μόνο. Το πρώτο αφορά την εκβιαστική πολιτική της στο θέμα της άρνησης εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας  στο ΝΑΤΟ. Το δεύτερο αφορά την απίστευτη προκλητικότητα της Τουρκίας και την πρωτοφανή επίθεση κατά της Ελλάδος, αποδεικνύοντας την αναθεωρητική, επιθετική και επικίνδυνη πολιτική που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή και φυσικά ακόμη και την συνοχή του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, εκτός από τις παράνομες δεσμεύσεις περιοχών στο κεντρικό Αιγαίο, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, με τις ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την μέχρι τώρα κατάσταση. Η στάση της Τουρκίας έχει κάποια εξήγηση. Είναι φανερή η ενόχληση των Τούρκων, από την στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδος  με τις συμμαχίες Ελλάδος- Γαλλίας, Ελλάδος – Εμιράτων και ιδιαιτέρως  με τη  MDCA, την στρατιωτική συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ και τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή, Βαλκάνια, Αιγαίο και Εύξεινος Πόντος. Και σαφώς τους ενόχλησε και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, κάτι που ο κ. Ερντογάν επιδιώκει μανιωδώς και δεν το έχει επιτύχει και ακόμη περισσότερο η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και η επανεκλογή του αποτελεί υπαρξιακό θέμα για αυτόν. Απώλεια της εξουσίας, θα αποτελέσει θανάσιμη απειλή για αυτόν και την οικογένειά του και το ξέρει πολύ καλά. Ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που ζει στα άκρα και λειτουργεί με θραύσεις και κρίσεις. Έτσι διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία φθάνει στα όρια της γεωπολιτικής παράνοιας.

Η αποτροπή

Τι πρέπει να κάνουμε; Θέλουμε μια νέα εθνική στρατηγική, μια αξιόπιστη αποτροπή. Η αποτροπή αποτελείται από τρεις παράγοντες. Από την πολιτική βούληση, την στρατιωτική ισχύ και την εκφαίνουσα απειλή, που πρέπει να είναι σαφής και αντιληπτή.  Πρέπει να τονίζουμε στους γείτονές μας, ότι έχουμε κόκκινες γραμμές, που αν τις παραβιάσουν θα υποστούν τις συνέπειες. Και να είμαστε απόλυτοι σε αυτό και να τις υλοποιούμε.

Αποτροπή δε σημαίνει πόλεμος, αλλά διατήρηση της ειρήνης. Έτσι αφού ενημερώσουμε φίλους, συμμάχους και υποτιθέμενους συμμάχους, θα  μπορούσαμε να είχαμε καταρρίψει το δεύτερο drone που πέρασε πάνω από τα ελληνικά νησιά.  Θα είχαμε περάσει ένα μήνυμα. Η σταθερότητα στην περιοχή δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με τις υποχωρήσεις της Ελλάδας. Ούτε μπορεί η Ελλάδα να συρθεί εκβιαζόμενη σε συζητήσεις με ανοιχτή ατζέντα από την πλευρά της Τουρκίας, όπως φαίνεται να επιδιώκουν.

Οι Τούρκοι ξέρουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θερμού επεισοδίου θα είναι οδυνηρή για αυτούς. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να επιφέρουν θανάσιμα χτυπήματα και το γνωρίζουν πολύ καλά. Θα ήθελαν ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο Ερντογάν θα  σκεφτεί σοβαρά αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Μας οδηγεί σε διακεκαυμένη ζώνη το καλοκαίρι, πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια επεισόδια, ελπίζω πως δε θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, αλλά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Μέρος των απαιτήσεων

Τέλος σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στο θέμα του ΝΑΤΟ, σαφώς κατατάσσονται στην επιθετική, εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας και στα ανταλλάγματα που  επιδιώκει. Θέλει να εγκρίνουν οι ΗΠΑ τα 40 Α/Φ F-16 που ζητά, να γίνει αναβάθμιση των παλαιότερων 80 και να αρθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, λόγω του νόμου CAATSA και να μπει ξανά στο πρόγραμμα των F-35.

Τι πρόκειται να γίνει; Κατά την εκτίμησή μου, θα ικανοποιηθεί  μέρος των τουρκικών απαιτήσεων τόσο από ΗΠΑ (προφανώς θα αφορά τα Α/Φ F-16), όσο και από Ε.Ε. και Σουηδία και Φινλανδία για κάποια θέματα και θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

 

  • Ο Ιωάννης Μπαλτζώης είναι Αντιστράτηγος ε.α.-M.Sc. στην Γεωπολιτική- πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

spot_img
spot_img