30.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΜεγάλη η διαφορά των ποσοστών ανεργίας για Μάιο 2025 μεταξύ ΔΥΠΑ-ΕΛΣΤΑΤ!
spot_img

Μεγάλη η διαφορά των ποσοστών ανεργίας για Μάιο 2025 μεταξύ ΔΥΠΑ-ΕΛΣΤΑΤ!

370.637λιγότερους ανέργους (διαφορά 7,8%) από την ΔΥΠΑ (τ.ΟΑΕΔ), ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο2025!

-

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα 370.369(ποσοστό 7,9%) για τον Μάιο 2025, δηλαδή μειωμένη ανεργία κατά 20.894 ανθρώπους (ποσοστό μείωσης0,4%) σε σχέση με τον Απρίλιο 2025 που είχε ανακοινώσει 391.263 ανέργους!
Από την πλευρά της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ-
πρώην ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε(Πίνακας 2: Μεταβολές Εγγεγραμμένων και Επιδοτουμένων»), για τον ίδιο μήνα, 741.006 άτομα (ποσοστό 15,7%), δηλαδή μειωμένη ανεργία κατά70.318 ανέργους (ποσοστό μείωσης2%) σε σχέση με τον Απρίλιο 2025 που ήταν 811.324 (ποσοστό 17,7%)!
Με άλλα λόγια, οι δύο Οργανισμοί συμφωνούν μεν ότι η ανεργία μειώθηκε τον Μάιο 2025 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος 2025), αλλά διαφωνούν για το ποσοστό της μείωσης. Η απόκλιση των δύο Οργανισμών είναι, για άλλη μια φορά, τεράστια γεγονός πρωτοφανές για σύγχρονο κράτος, αλλά επαναλαμβανόμενο για τη χώρα μας!
Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε 70.318 λιγότερους ανέργους (μείωση κατά 2%) ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 20.894 λιγότερους ανέργους (μείωση κατά 0,4%), μετά τις διορθώσεις στις οποίες προβαίνει!
Δείτε εδώ τον Πίνακα 4 από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τις αρχικές εκτιμήσεις και τις σημερινές («διορθωμένες»-«αναθεωρημένες»).

Όπως προκύπτει με σαφήνεια από τα παρακάτω επίσημα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ καταμέτρησε 370.637 λιγότερους ανέργους από την ΔΥΠΑ για τον Μάιο 2025(διαφορά 7,8%)! Πρόκειται για σκανδαλώδη διαφορά μεταξύ των δύο επίσημων Οργανισμών καταμέτρησης της ανεργίας!
Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ


Στοιχεία από ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ)

Εξάλλου, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ (741.006 άνθρωποι), μόνο 126.733 είναι οι επιδοτούμενοι (ποσοστό 17,1% των ανέργων), δηλαδή ούτε καν 2 στους 10ανέργους, αφού με τον ν. 4921/2022 (ΦΕΚ Α 75)αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επιδότησή τους (κυρίως των μακροχρόνια ανέργων) κι έτσι ο αριθμός τους έχει περιοριστεί δραστικά.
Η θηριώδης διαφορά τού αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των δύο Οργανισμών οφείλεται αφενός μεν στο ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ανεργίας εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνουν τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες) -που υποχρεωτικά εκ της Νομοθεσίας λαμβάνει υπόψη της η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)- και αφετέρου στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ (σελ. 7 ανακοίνωσης) εκλαμβάνει ως εργαζόμενους και όσους εργάζονται τουλάχιστον μία (1) ώρα την εβδομάδα (4 ώρες τον μήνα).
Ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά, στην από 5-6-2025 ανακοίνωσή της για την ανεργία κατά το α’ τρίμηνο του 2025 και στον σχετικό Πίνακα (σελίδα 7) συμπεριέλαβε στα «χαρακτηριστικά» των ανέργων και τη διάρκεια ανεργίας, συνυπολογίζοντας έτσι μέρος των μακροχρόνια ανέργων, επικαλούμενη στοιχεία από τη ΔΥΠΑ. Όμως, όπως αποδεικνύεται το εγχείρημα δεν ήταν… βολικό κι έτσι επανήλθε στην παράβλεψη των μακροχρόνια ανέργων!
Η σκανδαλώδης απόκλιση των δύο κρατικών Οργανισμών στην καταμέτρηση των ανέργων δυστυχώς συνεχίζεται δημιουργώντας τουλάχιστον προβληματισμό για τους θεσμικούς χειρισμούς στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα. Ταυτόχρονα όμως εκθέτουν τη χώρα μας τόσο στις κυβερνήσεις της Ευρώπης όσο και σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την αγορά εργασίας, την αγοραστική δύναμη, την οικονομία, την ανάπτυξη κ.ά.
Είναι σαφές ότι τα στατιστικά ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ, με την ανεπιφύλακτη συνδρομή των φιλικών ΜΜΕ και της συστημικής διανόησης, προσπαθούν να στηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης. Εν τούτοις, από τα πραγματικά στοιχεία της ΔΥΠΑ, που συστηματικά παραγνωρίζονται, επιβεβαιώνεται πως, ακόμα κι αν στατιστικά φαίνεται κάποιος ρυθμός ανάπτυξης, δεν αφορά σε ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη επ’ ωφελεία της κοινωνίας αλλά σε «φτωχογόνα» ανάπτυξη που δεν διαχέεται στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία ζουν (δυστυχώς ακόμη και σήμερα, επτά χρόνια μετά την υποτιθέμενη έξοδο από τα Μνημόνια) σε συνθήκες απόλυτης ή σχετικής φτώχειας.
Ως εκ τούτου, η θηριώδης και προκλητική διαφορά στα στατιστικά ευρήματα των δύο Οργανισμών προσβάλλει και θίγει τη νοημοσύνη, όχι μόνο των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

spot_img
spot_img