Όσοι υποφέρουν από χρόνιες ημικρανίες και σοβαρούς πονοκεφάλους, γνωρίζουν πως ένα από τα πιο έντονα και βασικά συμπτώματα είναι η ευαισθησία στο φως. Η γνωστή και ως φωτοφοβία, μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ή και μετά από μια κρίση ημικρανίας.
Για ορισμένους ανθρώπους, η διαχείριση της φωτοευαισθησίας που προκαλείται από την ημικρανία είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό μπορεί να προκληθούν συμπτώματα ημικρανίας ή να επιδεινωθούν τα υπάρχοντα.
Αν και ανέκαθεν οι γιατροί συνιστούσαν ο ασθενής να αναζητά ένα σκοτεινό δωμάτιο, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο τύπος φωτός που χρησιμοποιείται σε έναν χώρο παίζει ρόλο τόσο στην πυροδότηση μίας κρίσης όσο και στα συμπτώματα της ημικρανίας. Κάποια είδη φωτός αποδεικνύονται χρήσιμα σε πάσχοντες από ημικρανία, ενώ οι ειδικοί αποθαρρύνουν τη χρήση άλλων τύπων για να αποφευχθεί η πρόκληση επεισοδίων ή η επιδείνωση της ευαισθησίας.
Ο φωτισμός που πρέπει να αποφεύγετε
Ορισμένοι λαμπτήρες και φωτισμός που καλό είναι να αποφύγετε περιλαμβάνουν:
- λαμπτήρες φθορισμού, συμπεριλαμβανομένων συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού, που ονομάζονται CFL
- υπερβολικό τεχνητό φως
- έντονα φωτεινοί λαμπτήρες και οθόνες
- αντηλιά
- έντονο εξωτερικό φως
Ανθρωποκεντρικός ή ολοκληρωμένος φωτισμός
Πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη τάση στην αρχιτεκτονική που εστιάζει σε διαφορετικούς τύπους φωτός ανάλογα με τον χώρο και τις δραστηριότητες που επιτελείτε σ’ αυτόν, αλλά και την προσαρμογή του φωτισμού στις φυσικές αλλαγές της ημέρας. Βασίζεται σε έρευνα των τελευταίων δεκαετιών που δείχνει πώς το φως επηρεάζει πολλές πτυχές του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των συναισθημάτων.
Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού του φωτισμού για να καθορίσετε πώς να ενσωματώσετε τον ανθρωποκεντρικό φωτισμό στο σπίτι σας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει απαλό, περιβαλλοντικό φως που απλώνεται σε όλο το δωμάτιο, στραμμένο προς τα πάνω και χωρίς να «χτυπάει» πάνω στο άτομο. Ο φωτισμός μπορεί να είναι ρυθμιζόμενος, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τη φωτεινότητα με βάση την ώρα της ημέρας.
Ενδεχομένως να χρειαστείτε πιο έντονα φώτα κοντά σε χώρους όπου ετοιμάζετε φαγητό, διαβάζετε, εργάζεστε ή ολοκληρώνετε άλλες εργασίες που απαιτούν περισσότερο φως.
Ρυθμιζόμενος φωτισμός
Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε έναν διακόπτη ρύθμισης φωτεινότητας για τις κύριες πηγές φωτός. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να αυξήσετε ή να μειώσετε το φως σε έναν χώρο ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τα συμπτώματα της ημικρανίας σας.
Επίσης, σημειώστε ότι το έντονο φως που χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες εργασίες μπορεί να είναι προβληματικό για επεισόδια ημικρανίας. Δοκιμάστε να ανάψετε μια λάμπα soft LED αντί να χρησιμοποιείτε έντονο, άμεσο φωτισμό όταν χρειάζεστε περισσότερο φως.