Ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί με γρήγορους ρυθμούς και είναι πλέον κάτω από το 10%.
Της Όλιας Νικολοπούλου
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, που δημιουργήθηκε εξαιτίας των μνημονίων είναι το ιδιωτικό χρέος. Τί σημαίνει ιδιωτικό χρέος; Οι οφειλές των Ελλήνων απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα και στο Δημόσιο. Όλοι θυμόμαστε τη γενιά των κόκκινων δανείων, η οποία ξεκίνησε από το 2009, με τη δραματική επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας και κορυφώθηκε το 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital control και η τότε Κυβέρνηση ζήτησε πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Αποτέλεσμα αυτού τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία το 2015 εκτοξεύονται στα 103 δις ευρώ εκ των οποίων τα 62,6 ήταν επιχειρηματικά και τα 26,5 δις ευρώ ήταν στεγαστικά ενώ από τον Σεπτέμβριο 2019 είχαν ήδη αρχίσει να υποχωρούν στα 71 δις συνολικά. Πλέον σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 14,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 9,8 δις είναι επιχειρηματικά και τα 3,2 δις ευρώ στεγαστικά.
Έχουν μειωθεί
Που μας οδηγεί το συμπέρασμα αυτό; Ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί με γρήγορους ρυθμούς και είναι πλέον κάτω από το 10%. Συγκεκριμένα με διμερείς ρυθμίσεις έχει ρυθμιστεί χρέος 68 δις ευρώ ενώ στο χθες της προηγούμενης κυβέρνησης μόλις 5,6%. Βεβαίως αυτό δεν είναι τυχαίο διότι οι οικονομικοί δείκτες είναι αυτοί που οδηγούν στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην επιστροφή μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα το 2022 μηδενίζει το πρωτογενές της αποτέλεσμα και επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα λόγω της ισχυρής ανάπτυξης.
Επειδή ωστόσο ακούσαμε τις υποσχέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και συνεπώς την οριστική επίλυση του ιδιωτικού χρέους, η οποία βεβαίως είναι η επιθυμία όλων, ας πάμε λίγο πίσω για να καταλάβουμε που μας οδήγησαν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Όπως προανέφερα τον Ιούνιο του 2019 παραλάβαμε κόκκινα δάνεια στο 43,5% περίπου, αφού η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ δεν ήρθε ποτέ. Το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο των κόκκινων δανείων ήταν τον Ιούνιο του 2017 (49,2%) ενώ παράλληλα καταργήθηκε κάθε προστασία πρώτης κατοικίας με υπογραφή του κ. Τσακαλώτου τον Φεβρουάριο του 2019 ενώ οι πλειστηριασμοί που έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν περίπου τις 30.000.
Επιπλέον θεσμοθετήθηκε ο Ν. 4354/2015, βάση του οποίου πουλήθηκαν σε funds οι κόκκινες δανειακές συμβάσεις το 2016 και οι ενήμερες ενώ οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιήθηκαν να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Δηλαδή ο συγκεκριμένος Νόμος εξασφάλιζε τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης, δηλαδή τη διενέργεια δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν. Κλείνοντας το κομμάτι αυτό θυμίζω ότι το 2017 οι πλειστηριασμοί έγιναν ηλεκτρονικοί ώστε να μην παρακωλύονται.
Η ενίσχυση δανειοληπτών
Ποια είναι όμως η πολιτική ενίσχυση των δανειοληπτών την τελευταία τετραετία;
Α. Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων συνολικού ύψους 55 δις ευρώ για να στηριχτεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ, με το οποίο εξυπηρετήθηκαν τόσα τα ρυθμισμένα κόκκινα αλλά και τα ενήμερα δάνεια.
Β. Θεσπίστηκε προστασία για τους ευάλωτους δανειολήπτες, μέσω της οποίας παγώνουν οι πλειστηριασμοί για τη συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών εφόσον διαθέτει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για την ίδια ομάδα δανειοληπτών θεσπίστηκε και η επιδότηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων.
Γ. Υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση το Ν.4738/2020, στον οποίο έχει επέλθει εξαιρετική πρόοδος και κυρίως τους τελευταίους μήνες μετά την τελευταία τροποποίηση, αφού έχουν ήδη ρυθμιστεί προς το δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς 1,42 δις ευρώ και ο μέσος όρος των ρυθμίσεων σε μηνιαία βάση ξεπερνά τις 500.
Δ. Έχουν επιτευχθεί ρυθμίσεις, έως τα τέλη του 2022 για δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά τα 35 δις ευρώ.
ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ για τις οφειλές προς το Δημόσιο οι 120 δόσεις για όσους έχασαν τις ρυθμίσεις κατά την περίοδο COVID, καθώς και οι 36-72 δόσεις για όσους ήταν ενήμεροι στις οφειλές τους μέχρι την 1-11-21. Γιατί; Διότι οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές συγκυρίες κρύβουν τον κίνδυνο αύξησης του ιδιωτικού χρέους λόγω της ταχύτερης αύξησης του επιτοκίου και του «ακριβότερου χρήματος». Συνεπώς πρέπει να ανακοπεί ο ρυθμός συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, με τις όποιες ελαφρύνσεις των πολιτών.
Είναι αρκετά αυτά;
ΟΧΙ αλλά χωρίς υπερβολές και συνθήματα γίνεται πράξη το έργο της Νέας Δημοκρατίας, με μεθοδικότητα και σύνεση, ώστε να μην βρεθούμε ποτέ ξανά στη δυσάρεστη θέση της απώλειας από όπου και αν προέρχεται. Ας μην ξεχνάμε ότι επιτέλους η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αφού πέτυχε την ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος της τάξης του 5,9% πέρυσι ενώ για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% .
Φυσικά έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Για αυτό είναι απαραίτητη η αυτοδυναμία. Μια νέα καθαρή εντολή ανανέωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ώστε να μην ανακοπεί η πορεία μας προς ένα καλύτερο μέλλον. Να μην πάνε χαμένες οι σκληρές θυσίες που κάναμε όλοι μας. Να μην διακινδυνεύσουμε την ευκαιρία που έχουμε σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Όλια Νικολοπούλου είναι Δικηγόρος-Υποψήφια Βουλευτής Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα