Του Μιχάλη Κωτσάκου
Τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο όλοι οι λογικοί άνθρωποι κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, αναμένοντας το νέο έτος με ελπίδες για καλύτερες συνθήκες της καθημερινότητας.
Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθώ κι εγώ στο σημερινό μου εορταστικό σημείωμα. Θα προσπαθήσω να θυμηθώ όλο το 2024. Αναλυτικά δεν γίνεται, είναι κάτι το δεδομένο. Όμως αναπολώντας αυτό τον χρόνο που μας χαιρετά σε λίγα 24ωρα κρίνω με θετικό βαθμό την προσπάθεια της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας.
Με αρχή την έγκυρη ενημέρωση και όχι στην έγκαιρη, όπως λένε οι περισσότεροι. Και το κάνουμε αυτό συνειδητά. Η έγκαιρη ενημέρωση δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι κι έγκυρη. Συνήθως στην μάχη να μεταδοθεί μία είδηση γρήγορα γίνονται πολλά λάθη. Οι αστοχίες πάμπολλες. Οπότε κι εμείς εδώ στην «60+» αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μόνο με την έγκυρη ενημέρωση.
Επίσης αποφασίσαμε μέσω της αρθογραφίας να ασχοληθούμε με το πώς θα πιέσουμε τους κυβερνώντες, όποιοι κι εάν είναι αυτοί, για να ληφθούν μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και των εργαζόμενων. Σε κάποιες από τις προσπάθειες είχαμε θετικό αποτύπωμα, ενώ σε κάποιες άλλες δεν τα καταφέραμε. Σε αυτό το χρόνο παρουσιάστηκαν και οι θέσεις των υπουργών, αλλά και το τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Και φυσικά ασκήσαμε κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις, για τις οποίες ουκ ολίγες φορές δεχθήκαμε τηλεφωνήματα για παράπονα. Αλλά όπως λέει και η παροιμία «συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια». Αυτές τις καταστάσεις τις έχω αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές στην πολυετή μου παρουσία στα ΜΜΕ, που έχει ξεκινήσει από το μακρινό 1981, από τα χρόνια του λυκείου. Αυτά τα τηλεφωνήματα και τα παράπονα δεν λείαναν τις απόψεις τις δικές μου και των άλλων αρθογράφων της εφημερίδας. Τρανό παράδειγμα το προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, όταν όλα τα κυβερνητικά ΜΜΕ πανηγύριζαν για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εμείς αναδείξαμε και τα θετικά στοιχεία, αλλά ασκήσαμε κριτική και για την καθυστέρηση να καταργηθούν οι παράλογες χρεώσεις των τραπεζών, όπως και η καθυστέρηση για να ενταχθούν στο καθεστώς λήψης δωρεάν φαρμάκων οι χαμηλοσυνταξιούχοι (δικαιούχοι του ΕΚΑΣ) που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το νόμο Κατρούγκαλου το 2016.
Οι επόμενοι στόχοι
Δεν καταφέραμε να πείσουμε με την σκληρή, αλλά δίκαιη αρθογραφία της εφημερίδας μας (με μπροστάρη τον Αλέξη Μητρόπουλο) στην κατάργηση της άδικης προσωπικής διαφοράς, την εξάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την επαναφορά του ΕΚΑΣ. Αυτά είναι τρεις στόχοι που ήταν ψηλά στην ατζέντα μας το 2024, αλλά δεν τους πετύχαμε.
Τι σημαίνει το παραπάνω; Ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια ρότα και το 2025. Κάθε εβδομάδα θα αναδεικνύουμε τις στρεβλές αυτές αποφάσεις και όλες όσες ταλανίζουν τους συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους που ετοιμάζονται να καταθέσουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Κι επειδή γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, ελπίζω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα μπορούμε να πανηγυρίζουμε ότι αυτές οι αδικίες διορθώθηκαν.
Βέβαια αναμένοντας το 2025 θα πρέπει να πούμε ότι γενικά αναμένουμε μία δύσκολη χρονιά. Και αυτό επειδή δεν φαίνεται στον ορίζοντα λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Η άνεση που νιώθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις της επιτρέπει να έχει άλλοθι για την ακρίβεια τις δυσμενείς εξελίξεις στον πλανήτη- και ειδικά στην Ευρώπη- μετά την πανδημία του κορωνοϊού, την ενεργειακή κρίση και τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Όσο δεν νιώθει καμία πίεση θα ακούμε για μείωση του πληθωρισμού κατά μία ή δύο μονάδες. Θα ακούμε για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα ακούμε για τα στοιχεία των διεθνών οικονομικών οργανισμών. Ποτέ δεν θα ακούσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν μας πουν πως θα επιστρέψουν οι τιμές στην πρότερα κατάσταση, καθώς ας μην λησμονούμε ότι σε κάποια προϊόντα οι ανατιμήσεις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ξεπεράσει το 30%. Όταν, λοιπόν, οι ανατιμήσεις είναι στο 20-30%, τότε η μείωση του πληθωρισμού κατά μία ή δύο μονάδες δεν αρκεί για να πάρουν ανάσα οι οικογένειες.
Αυξημένο το κόστος
Εξάλλου όλοι το διαπιστώσαμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το κόστος του οποίου στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι και πολύ πιο υψηλό από πρόπερσι και ούτω καθεξής. Όσοι βέβαια ξέφυγαν, αυτοί πλήρωσαν αυξήσεις έως και 20%.
Αυτή είναι αλήθεια και ελπίζουμε το 2025 να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα, που να τα καταλάβουν οι πολίτες στα πορτοφόλια τους. Και εκεί θα εστιάσει η εφημερίδας μας την προσοχή της και για το νέο έτος. Με ένα μόνο και στόχο: Το πώς θα καλυτερεύσει η καθημερινότητα μας. Να βγαίνει ο μήνας με άνεση και όχι από τα μέσα του μήνα να μετράμε τα λεπτά της ώρα (και όχι τις ημέρες) για το πότε θα κατατεθούν οι συντάξεις στους λογαριασμούς μας και πως θα πληρωθεί ο μισθός για τους εργαζόμενους.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θέλω από καρδιάς να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες καλή χρονιά με πολλές προσωπικές ημέρες ευτυχίας και το κυριότερο να απολαμβάνετε την οικογένεια πάντα με υγεία.
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.