12.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑκρίβεια: Τέτοια κοροϊδία δεν έχουμε ξαναδεί
spot_img

Ακρίβεια: Τέτοια κοροϊδία δεν έχουμε ξαναδεί

-

• Τα παραδείγματα από το εξωτερικό και η εμμονή της κυβέρνησης να ευνοεί τους ισχυρούς

της Ιωάννας Λιούτα*

Οι πολίτες βιώνουμε την ακρίβεια στο πετσί μας. Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται, το ζούμε καθημερινά, μπροστά στα ράφια των σούπερ- μάρκετ και στο άνοιγμα των λογαριασμών που πρέπει να πληρώσουμε. Ξέρουμε πόσα παίρνουμε, πόσα πληρώνουμε και τι κόβουμε για να βγει ο μήνας.
Δεν αρκεί που στριφογυρίζουμε όλη μέρα σκεπτόμενοι πως θα διαχειριστούμε την καθημερινότητα μας και τι απομένει στο πορτοφόλι μας, έχουμε και τους εξυπνακισμούς των Κυβερνητικών αρμοδίων να μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Αυτή τη στιγμή σε τιμές λιανικής έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης, άρα αυτή τη στιγμή για τη λιανική, για τους καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις».

Βουλευτής ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, για τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα: «Στο εξωτερικό, όπως ξέρετε πολύ καλά, δεν αγοράζουν ένα κιλό φασολάκια ή δεν αγοράζουν ένα καρπούζι, αγοράζουν μια φέτα καρπούζι. Άρα μήπως έχει συμβεί κάτι διαφορετικό».
Σοφία Βούλτεψη: «Στην Ισπανία κοιμούνται και στις μπανιέρες».
Ενώ εμείς είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό φαίνεται στα υπερπλεονάσματα.

Οικονομική αφαίμαξη
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα φορο-έσοδα του εξαμήνου Ιανουαρίου-Ιουνίου είναι πάνω από 29 δισ. ευρώ. Μόνο για τον Ιούνιο τα έσοδα από φόρους είναι 4,5 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,204 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,116 δις. ευρώ για το ίδιο διάστημα το 2023.
Η μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, η χώρα μας την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ το εισόδημα των μισθωτών μειώθηκε σχεδόν 9% και είναι η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Το πραγματικό μέσο ωρομίσθιο (με όρους αγοραστικής δύναμης) είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Eurostat
Η τελευταία έρευνα της Eurostat αποκαλύπτει ότι περίπου 4 στους 10 Έλληνες (38,2%) δεν μπορούν λόγω φτώχειας να έχουν ένα σωστό γεύμα (που περιέχει κρέας ή ψάρι) ανά δεύτερη ημέρα. Η Ελλάδα είναι η 5η χώρα στην ΕΕ των 27 μετά την Σλοβακία (45,7%), την Ουγγαρία (44,9%), την Βουλγαρία (40,2%) και την Ρουμανία (40%).
Κόβουμε τρόφιμα και υπηρεσίες
Η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει ότι λόγω των συνεχών ανατιμήσεων οι έλληνες καταναλωτές έχουν περικόψει τις δαπάνες για τρόφιμα, είδη παντοπωλείου αλλά και υπηρεσίες.
Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η πλειοψηφία των συνταξιούχων, αφού σχεδόν οι μισοί έχουν συντάξεις πείνας και βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Ενδεικτικά:
• Το 71% (έναντι 75% το 2023) δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι τα εστιατόρια, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά.
• Το 55% (έναντι 54% το 2023) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
• Το 49% (έναντι 48% το 2023) δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
• Το 27% (έναντι 32% το 2024) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του.
• Μόνο ένα 3% δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο.
Η περίπτωση της Ισπανίας
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πήραν δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, προκειμένου να ανακουφίσουν τους πολίτες τους. Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και η Πολωνία προχώρησαν σε μείωση ως και μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα. Ειδικά στην Ισπανία το μέτρο πήρε παράταση.
Στην Ισπανία ο ΦΠΑ μειώθηκε από το 4% στο 0% σε βασικά τρόφιμα ( ψωμί, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα κα). Ο ΦΠΑ από το 10% στο 5% σε έλαια και ζυμαρικά. Η ισπανική κυβέρνηση εκτίμησε πως τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν1,32 δισ. το 2023.
Οι μειώσεις πέρασαν στην λιανική
Σύμφωνα με την Τράπεζας της Ισπανίας η μείωση του ΦΠΑ μετακύλισε στις τιμές λιανικής και σε εισαγόμενα και στα εγχώρια προϊόντα, σε ποσοστό από 70% έως 100% με την πάροδο του χρόνου, με διαφορετικό ρυθμό ανταπόκρισης.
Η Κυβέρνηση τα γνωρίζει πολύ καλά. Δεν θέλει να τα εφαρμόσει γιατί ευνοεί την ασυδοσία και επιτρέπει να υπάρχει καρτέλ σε κάθε τομέα. Οι εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων συνεννοούνται και αποφασίζουν τις τιμές που θέλουν, γιατί μπορούν. Η Κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι και δεν παρεμβαίνει. Μας ρίχνει στάχτη στα μάτια με αστεία πρόστιμα.
Και μας κοροϊδεύουν.

• Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια

spot_img
spot_img