Τα ακραία σενάρια απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, επικίνδυνης ακυβερνησίας, ακόμη και μια «κουτσής» κυβερνητικής θητείας για όποιον από τους μονομάχους βγει νικητής στις επικείμενες κάλπες, εξετάζουν τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αναλυτές.
Με την 21η Μαΐου να είναι από πολλές πλευρές μια ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, αλλά να είναι (σχεδόν σίγουρο) η πρώτη από τις Κυριακές που θα φέρει κυβέρνηση, οι υπολογισμοί γίνονται πλέον στο επίπεδο των ποσοστών που θα πάρουν τα κόμματα. Όχι μόνο η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν την εξουσία, αλλά και ο ρυθμιστής των εξελίξεων, το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα μικρότερα κόμματα. Όμως, οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις είναι δεδομένες αφού εκτός των δύο εθνικών εκλογών Μάιο και Ιούλιου, έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024.
Κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει και μια νέα εκλογική αναμέτρηση για κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν «καθαρές» λύσεις από τις κάλπες που έρχονται. Και όλες, μα όλες οι κάλπες που θα στηθούν τον επόμενο χρόνο, παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον και μπορούν να προκαλέσουν αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ενδεχομένως και αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων που θα σημειώσουν ήττες.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αυτά αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές είναι αδύνατη, αλλά μπορεί να καταστεί αδύνατη και στις δεύτερες. Οι δρόμοι για συνεργασίες κομμάτων ανοίγουν, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη εξίσωση.
Το ΠΑΣΟΚ, ως τρίτος πόλος, θεωρεί αδύνατον να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Όμως, και με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν σιγά – σιγά οι πόρτες της συνεννόησης, ειδικά μετά και την επιλογή Αντώναρου για τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής. Πάντως, όλοι φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας, για την οικονομία, τα εξωτερικά θέματα.