Τια αναφέρουν δύο επιστημονικές έρευνες μετά από μελέτες με την βοήθεια μαγνητικού τομογράφου
Μια νέα μελέτη που έχει έρθει στο φως τις τελευταίες ημέρες, φέρνει ένα νέο νόημα στον ύπνο ομορφιάς. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ορατή γήρανση του εγκεφάλου.
Σε δημοσίευσή τους στο «Journal of Neuroscience», επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια νύχτα άστατου ύπνου προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, κάνοντάς τον να φαίνεται κατά 1 έως 2 χρόνια μεγαλύτερος.
Οι ερευνητές στη Γερμανία μελέτησαν 134 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 19 έως 39 ετών, αναλύοντας τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας τους, μετά από διάφορες καταστάσεις ύπνου, από πέντε κατηγορίες καταστάσεων ύπνου.
Οι συνθήκες που αξιολόγησαν οι επιστήμονες ήταν ολική στέρηση ύπνου (περισσότερες από 24 ώρες παρατεταμένης εγρήγορσης), μερική στέρηση (τρεις ώρες στο κρεβάτι για μια νύχτα) και χρόνια στέρηση (πέντε ώρες στο κρεβάτι κάθε βράδυ για πέντε νύχτες). Η μελέτη περιελάμβανε, επίσης, μια ομάδα ελέγχου που κοιμόταν οκτώ ώρες τη νύχτα. Κάθε ομάδα είχε τουλάχιστον μία νύχτα «βασικού ύπνου», όπου περνούσε οκτώ ώρες στο κρεβάτι.
Σύγκριση μέσω μαγνητικής τομογραφίας
Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία μετά από κάθε ύπνο, για να συγκρίνουν πώς ήταν ο εγκέφαλός τους πριν και μετά τη στέρηση ύπνου, αλλά και μετά από οκτάωρο ύπνο.
Σε σύγκριση με τον βασικό ύπνο, οι επιστήμονες σημείωσαν πως παρατήρησαν ότι η ολική στέρηση ύπνου αύξησε την ηλικία του εγκεφάλου κατά 1 έως 2 χρόνια.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μερικές άγρυπνες νύχτες προκαλούν μη αναστρέψιμη γήρανση. Παρά το γεγονός ότι η δομή του εγκεφάλου φαίνεται να γερνάει γρήγορα όταν στερείται ξεκούρασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι μια πλήρης νύχτα ύπνου μετά από μια στερημένη, φαίνεται να αντιστρέφει τις επιπτώσεις.
Σύμφωνα με το New York Post μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των ενηλίκων βιώνει κάτι που ονομάζεται «κοινωνικό τζετ λαγκ», το οποίο αναφέρεται στη στέρηση ύπνου που προκαλείται από την εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων εργασίας και του Σαββατοκύριακου.
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, πέρυσι, διαπίστωσε ότι η έλλειψη χρόνου για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε «εγωισμό». Μέσα από τρία διαφορετικά πειράματα, ανακάλυψαν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον.
Οι παιδικοί εφιάλτες προάγγελος άνοιας και Πάρκινσον
Μπορούν οι συχνοί εφιάλτες στην παιδική ηλικία να προμηνύουν δυσάρεστες εξελίξεις για την υγεία μετά από σαράντα χρόνια; Θετική είναι η απάντηση έρευνας που δημοσιεύθηκε στο «Lancet».
Τα παιδιά που βλέπουν εφιάλτες στις ηλικίες 7-11 ετών, μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης (χαρακτηριστικό της άνοιας) μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Επίσης μπορεί έχουν έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο Πάρκινσον μέχρι την ηλικία των 50 ετών.Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο νευρολόγος Αμπιντέμι Οτάικου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και δημοσιεύθηκε στο «The Lancet’s e Clinical Medicine».
Όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο «The Conversation» προηγούμενες έρευνές του έχουν ήδη συσχετίσει τα κακά όνειρα με νευρεοκφυλιστικές παθήσεις. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί ότι οι μεσήλικες με μεγάλοι σε ηλικία ενήλικες που έχουν συχνά κακά όνειρα και εφιάλτες μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης νόσου Παρκινσον και άνοιας στο μέλλον.
Ακριβώς αυτές οι διαπιστώσεις στον ενήλικο πληθυσμό ήταν που ώθησαν τον κ. Οτάικου να διερευνήσει το ρόλο που μπορεί να έχουν οι εφιάλτες στην παιδική ηλικία με την μετέπειτα εκδήλωση νευροεκφυλιστικών αλλοιώσεων.
Μελέτη με 7.000
Συνολικά μελέτησε 6.991 παιδιά των οποίων οι γονείς ενημέρωσαν για το πόσο συχνά έβλεπαν κακά όνειρα στην ηλικία των επτά και των έντεκα. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Όσο πιο συχνά τα παιδιά είχαν άσχημα όνειρα, τόσο πιο πιθανό ήταν να παρουσιάσουν γνωστική εξασθένηση ή να διαγνωστούν με τη νόσο Πάρκινσον.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έβλεπαν εφιάλτες, εκείνα που έβλεπαν επίμονα άσχημα όνειρα είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση και 640% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νόσο Πάρκινσον. Αυτό το μοτίβο ήταν παρόμοιο τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια.
Ωστόσο, πόσο πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς των παιδιών που βλέπουν κακά όνειρα; Σημαίνουν οι εφιάλτες στην παιδική ηλικία ότι τα παιδιά θα κινδυνεύσουν από άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία; Ο ερευνητής απαντά ότι παρότι τα ευρήματά των ερευνών του είναι ανησυχητικά εντούτοις δεν θα έπρεπε. Ο λόγος είναι ότι από το σύνολο των περίπου 7000 παιδιών που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη μόνο 268 (4%) είχαν επίμονα κακά όνειρα σύμφωνα με τις μητέρες τους. Από αυτά τα παιδιά μόνο 17 ανέπτυξαν νόσο Πάρκινσον ή είχαν γνωστική εξασθένιση στην ηλικία των 50 (6%).
Το επόμενο βήμα της έρευνάς του είναι να χρησιμοποιήσει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να εξετάσει τους βιολογικούς λόγους που εξηγούν τα άσχημα όνειρα και τους εφιάλτες στα παιδιά.