Η τραγωδία με το δυστύχημα στα Τέμπη μεταφέρουν την εκλογική διαδικασία σε κατοπινή ημερομηνία
Η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη με την σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών αλλάζει και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Έτσι πλέον αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα τις ανακοινώσεις για το πότε θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Εάν δεν υπήρχε η τραγωδία στα Τέμπη στο προγραμματισμένο για χθες Υπουργικό Συμβούλιο πέραν της ανακοίνωσης του ύψους της 3ης αύξησης σε ένα χρόνο του κατώτατου μισθού, με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημέρωνε και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τον ελληνικό λαό ότι η Βουλή θα ολοκλήρωνε τις εργασίες της την Παρασκευή 10 Μαρτίου και οι πρώτες εκλογές θα διεξάγονταν την Κυριακή 9 Απριλίου, την ημέρα της εορτής των Βαΐων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ουδείς δεν δέχθηκε από την Τετάρτη να συζητήσει για το θέμα των εκλογών, καθώς όπως τονίστηκε «η τραγωδία δεν επιτρέπει καμία τέτοιους είδους συζήτηση». Όμως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πλέον όλα αλλάζουν και στο πρωθυπουργικό μέγαρο αναζητούν νέα ημερομηνία, όσο το δυνατόν πιο μακρινή από την τραγωδία της 1ης Μαρτίου.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εντολές που υπάρχουν από τον πρωθυπουργό είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να οι τραυματίες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να στηριχθούν οι οικογένειες των θυμάτων.
Και πολύ λογικά όλος ο σχεδιασμός αλλάζει. Όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι εκτός της ματαίωσης του Υπουργικού Συμβουλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε όλες τις συνεδριάσεις των οργάνων για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, ενώ και το ΠΑΣΟΚ ανέβαλλε την επίσκεψη και την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Όπως γίνεται αντιληπτό οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές την 9η Απριλίου μοιάζει αυτές τις ημέρες ως τρέλα. Ειδικά όταν τόσες οικογένειες θρηνούν τα παιδιά τους από την τραγωδία των Τεμπών. Εξάλλου όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μόνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε την άμεση παραίτηση όλης της κυβέρνησης και την άμεση διενέργεια εκλογών. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέφυγαν την οποιαδήποτε συζήτηση ακόμη και για τις πολιτικές ευθύνες για τις τεράστιες αστοχίες στον σιδηροδρομικό δίκτυο, συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος.
Πάμε για του Θωμά
Με βάση λοιπόν, τα νέα δεδομένα ως νέα πιθανότερη ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές θεωρείται η Κυριακή του Θωμά, στις 23 Απριλίου. Υπάρχει φυσικά και η Κυριακή 30 Απριλίου, αλλά επειδή την επομένη είναι 1η Μαΐου μάλλον δεν θα προτιμηθεί.
Εάν, λοιπόν, οι πρώτες εκλογές διεξαχθούν στις 23 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν εντός του Μαΐου, πιθανότατα στις 28 Μαΐου, πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εκλογές.
Αυτό, λοιπόν, είναι πλέον το κυρίαρχος σενάριο, όπως επιμένουν πηγές του Μαξίμου. Όμως υπάρχουν και κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού που ισχυρίζονται ότι λόγω της άμεσης ανταπόκρισης της κρατικής μηχανής στο δυστύχημα των Τεμπών δεν θα επηρεαστούν οι πολίτες, οπότε δεν συντρέχουν λόγοι να μην διεξαχθούν οι εκλογές την 9η Απριλίου, ώστε να βγουν οι ημερομηνίες και η χώρα ταυτόχρονα με την Τουρκία να εκλέξει νέα κυβέρνηση. Ήδη την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στην γείτονα χώρα θα γίνουν κανονικά στις 14 Μαΐου, όπως ήταν προγραμματισμένες.
Από Μάιο
Κάποιοι άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγήθηκαν, όπως οι εκλογές πάνε πιο πίσω, διότι ακόμη και την 23η Απριλίου θα είναι νωπές οι τελετές των σαραντάημερων μνημόσυνων των θυμάτων της τραγωδίας. Οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό οι εισηγήσεις είναι όπως οι πρώτες εκλογές διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου και οι επαναληπτικές στο τέλος Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, η
Αναμένεται η απόφαση και για το δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο
Σήμερα το απόγευμα, μετά τις 17.00 αναμένεται το Ειδικό Δικαστήριο να εκδώσει την απόφαση του για για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, είχε προτείνει την απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, από όλες τις κατηγορίες. Ειδικότερα, η Όλγα Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας οι καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Ελένη Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη) δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες τους κατά την εισαγγελέα, υπήρξαν αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.
Την ίδια στιγμή, η κυρία Σμυρλή, πρότεινε την απαλλαγή της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η οποία δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.
Η κ. Σμυρλή που ήταν εισαγγελέας και στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο και είχε κάνει ανάλογη αθωωτική πρόταση για τον Παππά, αλλά τελικά η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον πρώην υπουργό.