12.2 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΌλα τα νέα φορολογικά δεδομένα
spot_img

Όλα τα νέα φορολογικά δεδομένα

Οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας με βάση το νέο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Βουλή

-

Της Φιλοθέης Μακριδάκη

Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που νομοθετούνται στον φορολογικό χώρο και συνοπτικά αλλά ταυτόχρονα και περιεκτικά θα σας τις παρουσιάσω.
1 – Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» από το 2025, και θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η κατάργηση αυτή αφορά εκείνους των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά και νομικά πρόσωπα ή το 75% των χρημάτων που εισπράττουν προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η κατάργηση θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024 και θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025.
Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που φορολογούνται και με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι και το 2026.
Να αναφέρουμε ότι το τέλος επιτηδεύματος για όσους συνεχίσουν να πληρώνουν θα έχει ως εξής:
-800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
-1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.
Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν ή θα αυξήσουν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
Οι επιχειρήσεις που ήδη απαλλάχτηκαν από το τέλος επιτηδεύματος ήτα όσες είχαν:
Τα ακαθάριστα έσοδα που δεν ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αυξήσει το μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων τους με πλήρη απασχόληση κατ’ ελάχιστον για 3/12 σε ετήσια βάση.
2 -Το νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
→ Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου
→ Έκπτωση θα υπάρξει για όσους καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο έως 31/07 και υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση στο πρώτο ενάμιση μήνα 4%, για τον επόμενο ενάμιση μήνα 3% και για τον τελευταίο μήνα 2%
→ Μονιμοποιείται η καταβολή φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 δόσεις (η πρώτη την 31η Ιουλίου)
→ Οι προσυμπληρωμένεςφορολογικές δηλώσεις θα έχουν όλες το 4% εφόσον καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος έως την 31η Ιουλίου
→ Επιβάλλονται σημαντικές κυρώσεις στα φυσικά πρόσωπα που διοικούν τους φορείς
Αυτό θα συμβεί προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Έτσι, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκανκλπ). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.
3 -Θεσπίζεται αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα και πλήρης απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των φιλοδωρημάτων.
Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και με βάση σχετική νομολογία που έχει παραχθεί με διαδοχικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Τα φιλοδωρήματα δηλαδή, έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου. Η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Εξαιτίας όμως της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών και της εντατικοποίησης των ελέγχων της ΑΑΔΕ βγήκε στην επιφάνεια.
Πλέον μπαίνει σε εφαρμογή μια νέα διάταξη που προβλέπει για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι για παράδειγμα από επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας,κλπ, με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024.
Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές, εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις.
Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.
Οπότε μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια συνάφεια ανάμεσα σε όλους αυτούς που οφείλουμε να την λάβουμε υπόψη.
Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα. Έτσι λοιπό σε περίπτωση που γίνει μείωση των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης τότε θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχώνόλων των εργαζομένων του που προσπάθησε να εφαρμόσει την αλλαγή.

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Ειδικός Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

spot_img
spot_img