18.6 C
Athens
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑξίζει να διαβάσετε αυτά τα βιβλία
spot_img

Αξίζει να διαβάσετε αυτά τα βιβλία

-

1.
«ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ»- Του Gabriel García Márquez
Καθισμένη μόνη δίπλα στα καταγάλανα νερά της λιμνοθάλασσας, η Άνα Μαγκνταλένα Μπαχ περιεργάζεται τους άντρες στο μπαρ του ξενοδοχείου. Έχει δύο παιδιά από έναν ευτυχισμένο γάμο εδώ και είκοσι επτά χρόνια από τον οποίο δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να ξεφύγει.
Κι όμως, κάθε Αύγουστο, ταξιδεύει με το φέρι μέχρι το νησί όπου είναι θαμμένη η μητέρα της, και για μια νύχτα βρίσκει έναν νέο εραστή. Μέσα σε αποπνικτικές βραδιές της Καραϊβικής, γεμάτες σάλσα και μπολέρο, η Άνα ταξιδεύει κάθε χρόνο πιο βαθιά στην ενδοχώρα του πόθου της και των φόβων της καρδιάς της.
Γεμάτο εκπλήξεις και συναισθηματισμό, το «Τα λέμε τον Αύγουστο» είναι ένας βαθύς στοχασμός πάνω στην ελευθερία, τη λύπη, την προσωπική μεταμόρφωση και τα μυστήρια της αγάπης· ένα απροσδόκητο δώρο από έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
2.
«Η ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ»-Του Πέτρου Μάρκαρη
Ο Brian Oliver έγραψε στον «The Observer» ότι ο Πέτρος Μάρκαρης είναι «ένας από τους δέκα καλύτερους σύγχρονους αστυνομικούς συγγραφείς της Ευρώπης». Και έχει δίκιο. Ο Μάρκαρης επιστρέφει με το βιβλίο «Η βία της αποτυχίας». Η Αθήνα αλλάζει όψη κάτω από τις νέες οικονομικές συνθήκες και η βία εξαπλώνεται ανάμεσα στους νέους.
Η δολοφονία ενός καθηγητή οικονομικών της ΑΣΟΕ μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου φέρνει τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής Κώστα Χαρίτο και την αστυνόμο Αντιγόνη Φερλέκη αντιμέτωπους με μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία βοηθούν τους δράστες να καλύψουν τα ίχνη τους.
Μια ανακοίνωση αποκαλύπτει τους λόγους, αλλά το κίνητρο είναι βαθύτερο. Η δολοφονία ενός γραμματέα μέσης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας που ακολουθεί και η σύνδεση των δύο φόνων περιπλέκει την έρευνα για την εξιχνίασή τους. Οι κινήσεις του τμήματος Ανθρωποκτονιών δεν οδηγούν πουθενά. Μια απρόσμενη ανατροπή όμως θα ρίξει φως στην υπόθεση. Μια ανατροπή που ενισχύει τη συνέχεια του κύκλου της βίας.
Εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ
3.
«ΜΑΡΤΥΣ!»- Του Kaveh Akbar
Πνευματώδης, αστεία και εντελώς πρωτότυπη, η πρώτη πεζογραφική εμφάνιση του Kaveh Akbar, γνωστού για τα ποιήματά του στους Νew Yorker και NY Times, προαναγγέλλει την άφιξη μιας σημαντικής νέας φωνής στη σύγχρονη μυθοπλασία.
Ο ορφανός Σάιρους Σαμς, γιος Ιρανών μεταναστών που απεξαρτήθηκε πρόσφατα από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθοδηγούμενος από φωνές καλλιτεχνών, νεκρών ποιητών και βασιλιάδων, αναζητά το νόημα της ζωής και, κυρίως, του θανάτου.
Η εμμονή του με τους μάρτυρες και την ιδέα της αυτοθυσίας τον οδηγεί στα ίχνη της σκοτωμένης μητέρας του, ενός θείου που διέσχιζε ως άγγελος παρηγορητής τα πεδία μάχης του Ιράν, αλλά και σε μια καλλιτέχνιδα που ζει τις τελευταίες μέρες της στο Μουσείο του Μπρούκλιν.
Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ
4.
«ΠΡΙΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ»- Του Toshikazu Kawaguchi
Το «Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια» αποτελεί την πολυαναμενόμενη συνέχεια του μπεστ σέλερ μυθιστορήματος «Πριν κρυώσει ο καφές». Το ερώτημα είναι ένα: Τι θα άλλαζες εάν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν;
Σε ένα μικρό σοκάκι στο Τόκιο, υπάρχει ένα καφέ που σερβίρει καλοψημένο καφέ εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια. Αυτό το μαγαζί όμως προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες του – τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο παρελθόν.
Στο «Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια» συναντάμε τέσσερις νέους χαρακτήρες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο παρελθόν για να βρουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο: έναν άνθρωπο που αναζητά τον καλύτερό του φίλο του οποίου την κόρη μεγάλωσε ως δική του, τον γιο που δεν επέστρεψε στο σπίτι για την κηδεία της μητέρας του, τον εραστή που θέλησε να δει το κορίτσι που δεν μπόρεσε να παντρευτεί και τον ηλικιωμένο ντετέκτιβ που δεν κατάφερε να σώσει την ίδια του τη γυναίκα.
Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
5.
«ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ 55 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ»- Του Βύρωνα Κοτζαμάνη
Οι δημογραφικές μας εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους μας προβληματίζουν όλο και περισσότερο και τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, καθώς και η κοινή γνώμη δείχνουν ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον. Μια σειρά ερωτημάτων συχνά τίθενται, όπως: Ποια είναι η δημογραφική εικόνα της Ελλάδας σήμερα και σε τί διαφέρει από αυτήν της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας; Πού είναι συγκεντρωμένος ο πληθυσμός μας και πού ήταν συγκεντρωμένος πριν από 70 χρόνια; Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές μεταπολεμικά στο μέγεθος και την ηλικιακή δομή του, στη δομή και τη σύνθεση των νοικοκυριών και των οικογενειών; Ποιες είναι οι επιπτώσεις των δημογραφικών μας εξελίξεων στο οικογενειακό περιβάλλον των ηλικιωμένων; Πώς εξελίχθηκαν διαχρονικά το φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις-θάνατοι), τα μεταναστευτικά ρεύματα, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης, η γονιμότητα των γενεών και οι γεννήσεις, η θνησιμότητα και το προσδόκιμο ζωής μας; Από ποιες αιτίες πεθαίνουμε και σε τί βαθμό διαφέρει η θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων; Πώς επηρεάσθηκε η δημογραφία μας από την είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας; Πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο πληθυσμός μας τις επόμενες δεκαετίες; Είναι δυνατόν να αυξηθούν οι γεννήσεις και η γονιμότητα και να αποφευχθεί η γήρανση; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, τίθενται όλο και πιο συχνά στα ΜΜΕ και απασχολούν την κοινή γνώμη.
Ταυτόχρονα, μαζί με τα ερωτήματα αυτά που αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας, τίθενται και άλλα, που αναφέρονται στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ).
Εκδόσεις ΑΛΦΕΙΟΣ

spot_img
spot_img