27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ αόρατος υπουργός και η ανοιχτή πληγή με το αγροτικό
spot_img

Ο αόρατος υπουργός και η ανοιχτή πληγή με το αγροτικό

-

• Με την θητεία του στον αθλητισμό κατάφερε να γελάσουν με την καρδιά τους ακόμη και οι μανιοκαταθλιπτικοί

Του Μιχάλη Κωτσάκου
Τον τελευταίο μήνα όλη η Ευρώπη βιώνει μία πρωτοφανή κατάσταση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Σε όλες τις πρωτεύουσες πλήθος τρακτέρ τις έχουν αποκλείσει και ζητούν άμεση λύση στα τεράστια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Η μόνη πρωτεύουσα που δεν έχει ζήσει ακόμη την επέλαση των τρακτέρ είναι η Αθήνα, αλλά ως φαίνεται δεν θα την γλιτώσουμε κι εμείς. Εκτός και εάν άμεσα συμβούν δύο πράγματα. Υπάρχει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό που ζητούν οι αγρότες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλέσει τη νέα ΚΑΠ. Και τα δύο μπορεί να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Φυσικά το θέμα της ΚΑΠ δεν είναι μόνο ελληνική απόφαση. Τουναντίον η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εφικτή, αρκεί ο πρωθυπουργός να το θελήσει.
Βέβαια από τις φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία είναι τροφή για σκέψη και αναδεικνύουν ότι η εποχή που τα κόμματα πρωταγωνιστούσαν έχει παρέλθει. Κάτι που δεν κατάλαβε ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος φέρει τεράστια ευθύνη για το ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι στους δρόμους.
Για να πω του στραβού το δίκιο ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ποτέ δεν μου γέμισε το μάτι, ότι αξίζει να είναι υπουργός. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διότι διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω το πώς αυτός ο άνθρωπος παραμένει στην κυβέρνηση. Και θα εξηγήσω παρακάτω τους λόγους, για τους οποίους έγραψα αυτή την εκτίμηση.
Ως υφυπουργός Αθλητισμού το μόνο που πέτυχε ήταν να προκαλέσει τον γέλωτα ακόμη και σε πρόσωπα που πάσχουν αυτό που επιστήμονες αναφέρουν ως Διπολική Διαταραχή και εμείς οι κοινοί θνητοί το ονομάζουμε «μανιοκατάθλιψη». Αυτά τα άτομα-σύμφωνα με τους επιστήμονες- όταν βρίσκονται σε κατάσταση μανίας έχουν υποκειμενική αντίληψη του εαυτού τους, έντονο αίσθημα ευφορίας, παίρνουν υψηλά ρίσκα, έχουν ξεσπάσματα θυμού και κυκλοθυμικά επεισόδια. Μπορεί λόγω αυτής της επίπλαστης ευφορίας να επιδείξουν αίσθημα μεγαλομανίας χωρίς ρεαλιστική βάση, λογόρροια και υπερκινητικότητα που είναι πιθανόν να τα οδηγήσουν σε καταστροφική συμπεριφορά.
Κι όμως αυτούς τους ανθρώπους με τόσο βαριά νόσο κατάφερε να τους κάνει να γελάσουν με την καρδιά τους ο κ. Αυγενάκης στην θητεία του στο υπουργείο Αθλητισμού. Άραγε ποιος ξεχνά ότι όλες οι νομοθετικές του πρωτοβουλίες έμειναν στα χαρτιά, καθώς το Μαξίμου με επικεφαλής τον τότε υπουργό Επικρατείας έκανε το κουμάντο;
Η ηχηρή απουσία
Για να κατανοήσει κάποιος την… θλιβερή θητεία του κ. Αυγενάκη στο υπουργείο Αθλητισμού αρκεί μόνο να θυμηθεί ότι στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, τον Σεπτέμβριο του 2022, τα οποία μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση η κρατική τηλεόραση απουσίαζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Εκεί που ήταν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πλήθος βουλευτών, μέχρι κι ένας αντίπαλος της ΑΕΚ, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης. Σε ποιο άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αρμόδιος υπουργός για τον αθλητισμό θα απουσίαζε από τα εγκαίνια ενός τόσο σημαντικού αθλητικού έργου και θα παρέμενε στη θέση του;
Κι όμως ο κ. Αυγενάκης πήρε και προαγωγή και του ανατέθηκε-μετά την διπλή επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου- το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον περασμένο Ιούνιο κάποιος γνώστης των αγροτικών θεμάτων θυμάμαι μου είχε πει «θα γελάσουν και τσιμέντα με το νέο υπουργό». Ο γνώστης των αγροτικών είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Δεν έδωσα βάση στα λεγόμενα εκτιμώντας πως θα ήταν πληγωμένος που δεν αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό. Κι όμως ο φίλος μου δικαιώθηκε.
Και δικαιώθηκε διότι επί θητείας του Λευτέρη Αυγενάκη ο ΕΛΓΑ έχει ξεχάσει να αποπληρώσει τους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία αμυγδαλοπαραγωγού από τα Τέμπη, ότι δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό του Φεβρουαρίου του 2023. Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε τώρα (Φεβρουάριος 2024) να κάνουν εργασίες, καθώς οι αμυγδαλιές ανθίζουν. Αλλά με τι χρήματα θα προχωρήσουν τις εργασίες; Ακούγοντας, λοιπόν, αυτόν τον αμυγδαλοπαραγωγό κατανοεί ακόμη και ο πλέον αδαής για ποιον λόγο οι αγρότες βρίσκονται στον δρόμο.
Επίσης ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε ότι δεν γνωρίζει ούτε καν πρόσωπα και πράγματα. Χαρακτήρισε ως κομματικά υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις για να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, λησμονώντας, ή μη γνωρίζοντας, ότι ο άνθρωπος που πρωτοστατεί είναι ο Χρήστος Σιδερόπουλος πασίγνωστος γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής. Είναι αυτός που κατήγγειλε ότι ο υπουργός τους αποκάλεσε «κοπριές». Εξάλλου οι δύο τους είχαν κι επεισόδιο στον τηλεοπτικό αέρα, όταν ο υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών τους είπε με αυταρχικό τρόπο: «Ήρεμα τώρα. Ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε». Η απάντηση ήρθε από τον γαλάζιο Χρήστος Σιδερόπουλο: «Το αρκετά κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας».
Οι εκπρόσωποι των αγροτών έχουν ξεκάθαρη ατζέντα και αυτή θέλουν να συζητήσουν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Αυγενάκη. Τα αιτήματα δεν είναι παράλογα. Ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να πληρώνουν την κιλοβατώρα 7 λεπτά, να έχουν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, οι αποζημιώσεις να δοθούν στο 100% και φυσικά να απαγορευθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις.
Το αγροτικό είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι για το κυβερνών κόμμα. Το δείχνουν και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργεί κάθε εβδομάδα το πρωθυπουργικό επιτελείο. Εάν δεν βρεθεί λύση στο αγροτικό ίσως βρισκόμαστε ενώπιων εξελίξεων.

spot_img
spot_img
spot_img