28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΥπομονή έρχεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου»
spot_img

Υπομονή έρχεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου»

-

 • Χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να πράξετε, ώστε να μην χαθούν οι προθεσμίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ για να δηλωθούν τα νέα ακίνητα

 

Του Γιάννη Χαντζησαλάτα

 

 

Με εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ διευκρινίζει το πλαίσιο δήλωσης όλων των νέων ακινήτων, ανεξάρτητα του τρόπου απόκτησης τους (αγορά, δωρεά, κληρονομιά), στο έντυπο Ε9και το οποίο αποτελεί τον οδηγό διαμόρφωσης της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Προθεσμίες δήλωσης νέου ακινήτου

Για όλα τα νεοαποκτηθέντα ακίνητα η δήλωση υποβάλλεται: Έως την 31η  Μαρτίου του επόμενου έτους.

Για ακίνητα που είτε εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών είτε είχαν δηλωθεί λάθος: Κατάθεση  τροποποιητικής δήλωσης, χωρίς πρόστιμο, έως την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου

Ο φόρος που προκύπτει  καταβάλλεται χωρίς πρόστιμο, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μεγαλύτερες των 10€, έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους

Για ακίνητα που αποκτήθηκαν με κληρονομική διαδοχή η δήλωση υποβάλλεται: Την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την λήξη της περιόδου αποποίησης της κληρονομιάς που είναι:

4 μήνες για τους κατοίκους Ελλάδος

12 μήνες εάν ο κληρονόμος είναι κάτοικος εξωτερικού

Όταν η ημερομηνία λήξης της αποποίησης υπερβαίνει την 31η Μαρτίου: Η υποβολή της δήλωσης είναι εμπρόθεσμη εάν κατατεθεί έως την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα

Όταν η ημερομηνία λήξης της αποποίησης είναι πριν την 31η Μαρτίου: Η υποβολή της δήλωσης είναι εμπρόθεσμη εάν κατατεθεί έως την 31η Μαρτίου.

Γονικές παροχές και άτυπες δωρεές

Με την περσυνή εξαγγελία από την ΔΕΘ έχει ενεργοποιηθεί η αφορολόγητη γονική παροχή και άτυπη δωρεά έως το ποσό των 800.000€ μεταξύ: Συζύγων σε παιδιά και Παππούδων – γιαγιάδων σε εγγόνια.

Το παραπάνω ποσό είναι για τον κάθε δωροδότη και για τον κάθε αποδέκτη ξεχωριστά, δηλαδή ο κάθε γονέας μπορεί να δωρίσει σε κάθε τέκνο αφορολόγητα έως το ποσό των 800.000€.

Η δωρεά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με κίνηση μέσω τραπεζικών λογαριασμών και όχι με κατάθεση μετρητών που θα έχει ως αποτέλεσμα την φορολόγηση της δωρεάς με συντελεστή 10%Υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Προσοχή: Ελλοχεύει ο κίνδυνος ενεργοποίησης τεκμηρίων εάν ο δωροθέτης δεν καλύπτει το ποσό με δηλωμένα εισοδήματα προηγουμένων ετών.

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις Ακινήτων: Με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2023 θα έχει δημιουργηθεί ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας στην «ευκολία του επιχειρείν» είναι στην 156η θέση μεταξύ 190 χωρών.

Για την μεταβίβαση ενός ακινήτου ο Έλληνας πολίτης θα χρειαστεί 26 εργάσιμες ημέρες επίδοση που είναι η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Ενδεικτικά:

 • στην Πορτογαλία απαιτούνται 10 ημέρες,
 • στην Νορβηγία απαιτούνται 3 ημέρες και
 • στην Ολλανδία μόλις 2,5 ημέρες

Διαδικασία που ισχύει

Εμπλεκόμενοι Φορείς στην μεταβίβαση: ΑΑΔΕ-ΕΦΚΑ-ΚτηματολόγιοΟργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τεχνικό ΕπιμελητήριοΤοπογράφος μηχανικός

Απαραίτητα πιστοποιητικά: Φορολογική ενημερότητα-Ασφαλιστική ενημερότητα- Βεβαίωση Μη οφειλής ΤΑΠ -Βεβαίωση μη οφειλής φόρου κληρονομιάς – δωρεάς -Βεβαίωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ-Βεβαίωση ενεργειακού επιθεωρητή-Τοπογραφικό διάγραμμα -Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος κ.λ.π.

Με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο της ηλεκτρονικής μεταβίβασης στοχεύει έως το 2023 να έχει δημιουργηθεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου και έτσι πλέον οι Συμβολαιογράφοι, κατόπιν εξουσιοδότησης των συμβαλλομένων, να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που απαιτούνται στην διαδικασία σύνταξης των συμβολαιογραφικών πράξεων. Ήδη για τον σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει σεμινάρια εκπαίδευσής τους προκειμένου να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος e-μεταβιβάσεις.

Η διαδικασία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Ο Συμβολαιογράφος κατόπιν εξουσιοδότησης

 • Αυθεντικοποίεί τους συμβαλλόμενων μέσω κωδικών TAXIS ή μέσω του Μητρώου Συμβολαιογράφων.
 • Αντλεί, εξάγει ή ζητά την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.
 • Αξιολογεί την πληρότητα.
 • Προβαίνει σε διόρθωση λαθών και παραλήψεων.
 • Επικαιροποίεί τα πιστοποιητικά – βεβαιώσεις προκειμένου να αποτελούν μέρος της συμβολαιογραφικής πράξης.
 • Υποβάλει τις αντίστοιχες δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.
 • Προσδιορίζεται ο φόρος και εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής
 • Τέλος μεταγράφει ηλεκτρονικά το ακίνητο στο Κτηματολόγιο

 

 • Ο Γιάννης Χαντζησαλάτας είναι Οικονομικός Σύμβουλος
spot_img
spot_img
spot_img