27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥπό έλεγχο της Κομισιόν η ελληνική οικονομία και το 2023
spot_img

Υπό έλεγχο της Κομισιόν η ελληνική οικονομία και το 2023

-

Την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής για το 2023 εισηγήθηκε επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της παρουσίασης του Εαρινού Πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η εισήγηση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών (πιθανότατα τον Ιούνιο), ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, ενώ η Κομισιόν δεν σκοπεύει σε αυτή τη φάση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για καμία χώρα.

Αυτό, ωστόσο, όπως έσπευσαν να τονίσουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, δεν σημαίνει δημοσιονομική ασυδοσία, ούτε ότι θα απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη τον ίδιο βαθμό ελευθερίας στην οικονομική πολιτική το 2023. Ειδικά για υπερχρεωμένες χώρες σαν την Ελλάδα η επιτήρηση των δαπανών θα είναι πιο αυστηρή. «Δεν προτείνουμε επιστροφή στις δαπάνες χωρίς όρια» (την πολιτική που εφαρμόστηκε το 2020 απέναντι στην πανδημία), υπογράμμισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι συστάσεις του Εαρινού Πακέτου συνιστούν «κάλεσμα προς τα κράτη-μέλη να κινηθούν προς συνετή δημοσιονομική πολιτική». Όλες οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και για την ενεργειακή ασφάλεια, πρόσθεσε.

Ειδικά στις χώρες με υψηλό χρέος, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι τρέχουσες δαπάνες πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό χαμηλότερο από τον μεσοπρόθεσμο ρυθμό δυνητικής μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Για την Ελλάδα η μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη υπολογίζεται στο -0,3% ετησίως, άρα στην πράξη η Επιτροπή συνιστά μείωση τρεχουσών δαπανών, αν και σημειώνει ότι ο υπολογισμός αυτός θα αναθεωρηθεί ανοδικά όταν ληφθεί υπ’ όψη η συμβολή του RRF, άρα το όριο στις δαπάνες θα είναι λιγότερο σφιχτό.

Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη νεότερη αξιολόγηση της Κομισιόν, παραμένει (όπως και πέρυσι) μία από μόλις τρεις χώρες στις οποίες καταγράφονται υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Κύπρος.

spot_img
spot_img