20.4 C
Athens
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΤζιγεροσαρμάς (παπούδα) της μαμάς
spot_img

Τζιγεροσαρμάς (παπούδα) της μαμάς

-

Υλικά
• 1 συκωταριά (όλα κομμένα σε μικρά κυβάκια)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά σε κυβάκια
• 3 μάτσα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1/2 μάτσο άνηθο
• 2,5 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι Καρολίνα
• Αλάτι-πιπέρι
• 5-6 αυγά: 3-4 μέσα στη γέμιση και 2 για την επιφάνεια
1. 3 μεγάλες σκέπες (ή μπόλιες)
2. 10 κ. τ. σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σοτάρισμα σε 3/4 του τσαγιού λάδι το ξερό κρεμμύδι (να μαλακώσει) και μετά τα 2 είδη του συκωτιού, στραγγισμένα. Μόλις πιουν τα υγρά τους προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, δυόσμο, ρύζι, αλάτι, πιπέρι. Μετά προσθέτουμε 1,5 φλιτζάνι τσαγιού νερό κι αφήνουμε να βράσει το μείγμα. Αφού πιει το νερό, το τραβάμε απ’ τη φωτιά και το αφήνουμε 10′ να κρυώσει. Κατόπιν χτυπάμε 3-4 αυγά, τα ανακατεύουμε με 1,5 φλ. τσ νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα με το ρύζι.
Απλώνουμε σ’ ένα βαθύ ταψί κουζίνας τη μισή σκέπη (που την είχαμε αφήσει 2′-3′ σε χλιαρό προς ζεστό νερό να μαλακώσει). Ρίχνουμε πάνω στην απλωμένη σκέπη (που πρέπει να εξέχει απ’ το ταψί) το μείγμα ρυζιού-συκωτιών. Πάνω απ’ το μείγμα ρυζιού-συκωτιών απλώνουμε την υπόλοιπη σκέπη κι από πάνω της ρίχνουμε λίγο αλάτι + 1-2 αυγά χτυπημένα (χωρίς νερό), που τα αλείφουμε σ’ όλη την επιφάνεια της.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180°C, μέχρι να κοκκινίσει η επιφάνεια του φαγητού.

spot_img
spot_img