Υλικά
• 1 συκωταριά
• 1 ματσάκι μυρώνια
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2-3 ξερά κρεμμύδια
• λίγο σπανάκι
• λίγα λάπαθα
• 1 μερίδα έντερα
• λίγα σέσκουλα
• 1 ματσάκι δυόσμο
• 3/4 ψωμί ξερό
• 1/2 μπουκάλι ξύδι
• Ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
• πιπέρι κατά βούληση
• 300-400 γρ. φέτα κομμένη καρέ
Εκτέλεση
Όλα τα λαχανικά να είναι συνολικά περίπου 2 κιλά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα λαχανικά και τα ζεματάμε για 1-2 λεπτά, ώστε να είναι λιγάκι τραγανά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε την συκωταριά με νερό και την βάζουμε στο ξύδι για μία ώρα. Την ξεπλένουμε με νερό να φύγει το ξύδι. Έπειτα την ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει για περίπου 5 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό αυτό και ρίχνουμε καθαρό νερό και την αφήνουμε να βράσει κανονικά. Αφού γίνει την βγάζουμε και την κόβουμε σε κομμάτια αλλά όχι πολύ μικρά και την αφήνουμε στην άκρη. Εν τω μεταξύ όμως κρατάμε ζουμί για την συνέχεια που το χρειαζόμαστε. Το ψωμί αν δεν είναι πολύ ξερό το βάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά να ξεροψηθεί ελαφρώς.
Βάζουμε ελαιόλαδο αντί βούτυρο για να αποφύγουμε να γίνει βαρύ. Γεμίζουμε την κατσαρόλα περίπου 2 δάχτυλα με ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και των δύο ειδών μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη συκωταριά σε κομμάτια κομμένη και τα έντερα αφού τα έχουμε καθαρίσει και πλύνει πολύ καλά για να σοταριστούν. Ρίχνουμε το μαύρο πιπέρι, την πάπρικα να βγάλουν τα αρώματα τους και βάζουμε και τα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά και σε περίπτωση που χρειάζεται βάζουμε ένα κρασοπότηρο από το κρατημένο ζουμί της συκωταριάς για περισσότερη νοστιμιά και ανακατεύουμε καλά ξανά.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (όχι πολύ μεγάλο) απλώνουμε το τρίμμα και βάζουμε στο χέρι μας λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε έτσι πάνω από το ταψί. Ψήνουμε στους 170°C με 180°C grill & αέρα για 20-30min το πολύ μέχρι να πάρει χρώμα το φαΐ σε προθερμασμένο φούρνο.
