31.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Το δόγμα είναι να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς»
spot_img

«Το δόγμα είναι να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς»

-

 

Το μεγάλο στοίχημα είναι η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων.

Της Μαρίας Καραουλάνη
Μπορεί όταν ανέλαβε υπουργός Υγείας ο Θάνος Πλεύρης να κατηγορήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ένας δεν μπορεί ένας δικηγόρος να αναλαμβάνει αυτό το κρίσιμο υπουργείο, ειδικά όταν ο χώρος βρισκόταν καταπονημένος λόγω του κορωνοϊού. Τελικά ο Θάνος Πλεύρης όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά έχει αν επιδείξει και σημαντικό νομοθετικό έργο.
Παραχωρώντας συνέντευξη στην «60+» ο κ. Πλεύρης κάνει ένα απολογισμό της θητείας του, στέλνοντας μήνυμα στην κοινωνία, ότι χάρη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένονται καλύτερες ημέρες για την δημόσια υγεία.
Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Υγείας, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, είναι η ακόλουθη:
-Υπουργέ ποια από τα έργα σας ως υπουργός Υγείας θεωρείτε ότι βοήθησαν τους Έλληνες να έχουν πιο αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα;

«Καταφέραμε στους πολίτες να τους παρέχουμε προσωπικό γιατρό έναν σύμβουλο υγείας και ήδη έχουν ενταχθεί περίπου 3.500 γιατροί και κοντά στα 5 εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα έχουν υλοποιηθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια ραντεβού ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει χρήση του θεσμού. Παράλληλα επενδύσαμε στην πρόληψη με προληπτικά προγράμματα και ήδη από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που έχει να κάνει με την πρόληψη του καρκίνου κατά του μαστού πάνω από 7.600 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, ενώ παράλληλα είναι έτοιμα και ξεκινούν τις επόμενες μέρες και το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και τον καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ είναι προ των πυλών και το πρόγραμμα που έχει να κάνει με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι βασική μας πεποίθηση ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε πόρους στην πρόληψη καθώς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα διαγνωστεί μια ασθένεια τόσο καλύτερο είναι και το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων αλλά και αντιμετώπισης της ασθένειας από την οποία μαστίζονται. Πέρα όμως από τη δευτερογενή πρόληψη που σημαίνει έγκαιρη διάγνωση, έχουμε και μια σειρά από σημαντικά προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης που είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και έχει να κάνει τόσο με την διακοπή του καπνίσματος όσο και με την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και της παχυσαρκίας ενηλίκων. Το δόγμα πλέον στην υγεία είναι όχι απλά να θεραπεύουμε τις ασθένειες αλλά να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς και για αυτό το λόγο όλα αυτά τα προγράμματα θα ενταθούν. Παράλληλα η χώρα μας έχει αποκτήσει πλαίσιο ανακουφιστικής φροντίδας και πλέον πρέπει να αποκτήσει και τις δομές. Το Σπηλιοπούλειο «η Αγία Ελένη» είναι η πρώτη δημόσια δομή για ανακουφιστική φροντίδα, ώστε οι συνάνθρωποι μας να μπορούν να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται όταν βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 άτομα».

Το μεγάλο στοίχημα

-Τι θα αλλάζατε ακόμα αν είχατε περισσότερο χρόνο στο υπουργείο;

«Οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν έχουν ολοκληρωθεί σε νομοθετικό επίπεδο με τον προσωπικό γιατρό, τις προληπτικές εξετάσεις, τις μεταμοσχεύσεις, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την ανακουφιστική φροντίδα.  Έχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη στον προσωπικό γιατρό καθώς υπάρχουν ακόμα μια σειρά από κίνητρα τα οποία έχουμε να δώσουμε και σε σχέση με τις αυξημένες αμοιβές αλλά και σε σχέση με άλλες δράσεις όπως μας έχουν υποδείξει οι ιατρικοί σύλλογοι και θεωρώ ότι αμέσως μετά τις εκλογές δίνοντας και αυτά τα κίνητρα θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού μέσα στο 2023. Το μεγάλο στοίχημα είναι η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των νοσοκομείων. Ήδη έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 80 νοσοκομείων και την πλήρη ανακαίνιση 157 κέντρων υγείας».

-Υπουργέ με ποια κόμματα θεωρείτε ότι θα μπορούσε να συγκυβερνήσει η Ν.Δ. σε περίπτωση που δεν έχει την απαιτούμενη αυτοδυναμία;

«Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Προφανώς το κάθε κόμμα θα προσαρμοστεί στα αποτελέσματα των εκλογών διότι ο λαός είναι κυρίαρχος. Πιστεύουμε ότι θα πείσουμε τους πολίτες και ο στόχος θα επιτευχθεί».

– Θα θέλατε να είστε εκ νέου υπουργός Υγείας εφόσον η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Αναφέρομαι στην επιθυμία σας καθώς η απόφαση είναι του εκάστοτε πρωθυπουργού.

«Για μένα, η Υγεία είναι ένας τομέας που πάντοτε μου άρεσε. Τον έχω ζήσει με τις σπουδές μου ως νομικού με εξειδίκευση στα ζητήματα υγείας, ως δικηγόρος που ασχολήθηκε με τα ιατρικά λάθη και τα ζητήματα της φαρμακευτικής αγοράς, τον έχω ζήσει ως ασθενής που βρέθηκα διασωληνομένος, το έζησα και ως υπουργός Υγείας. Έχουν ανοίξει κάποια πολύ σημαντικά θέματα στον τομέα της Υγείας και υπάρχει μια παρακαταθήκη και ναι, υπό αυτή την έννοια, η Υγεία μού αρέσει, αλλά αυτό θα είναι απόφαση του προέδρου. Εμείς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όπου μας ζητήσει να πάμε, από το αγωνιστικό χώρο, τον πάγκο, την κερκίδα για να προσφέρουμε στο έργο της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι η Νέα δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου».

spot_img
spot_img
spot_img