27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης άλλοι μιλούν για… τσιπάκια
spot_img

Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης άλλοι μιλούν για… τσιπάκια

-

Οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι στον σκοταδισμό που υπηρετεί η Νίκη προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πριν από τις εκλογές είχα επισημάνει ότι εάν ψηφίσουμε «παλαβούς» για την Βουλή, τότε πραγματικά δεν θα μιλάμε για κοινοβούλιο που νομοθετεί, αλλά για ένα θίασο έτοιμο για επιθεώρηση.
Ήταν αρκετή μία μόνο συζήτηση-αυτή των Προγραμματικών Δηλώσεων τη νέας κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης για να δικαιωθώ. Πλέον δεν μιλάμε για ένα απλό θίασο, αλλά για πολιτικούς που απειλούν τον Μάρκο Σεφερλή να του κλέψουν τη δόξα.
Ακούγοντας ένας λογικός άνθρωπος τον Στίγκα τον Σπαρτιατών, ή τον Νατσιό της Νίκης, πραγματικά θα σκέφτηκαν πόσο παραπάνω γέλιο να βγάλει ο ταλαντούχος Σεφερλής; Τι άλλο να σκεφτούν οι συγγραφείς των επιθεωρήσεων;
Δεν θα μείνω στον Στίγκα, διότι προφανώς η ομιλία του προέδρου των Σπαρτιατών πρέπει να γράφτηκε στις φυλακές Δομοκού από τον ίδιο τον Κασιδιάρη. Ίδια φρασεολογία, ίδια λόγια που ακούγαμε και από τους «ομιλητές» της Χρυσής Αυγής στην Βουλή από το 2012 έως το 2019.
Θα σταθώ περισσότερο στην ομιλία του κ. Δημήτρη Νατσιού. Δεν με ενδιαφέρει ούτε η Νίκη, ούτε ποιοι είναι οι πραγματικοί κομματάρχες της. Διότι έχω γράψει ότι τον κ. Νατσιό, τον θεωρώ «αυτοφωράκια». Όπως στα μαγαζιά της νύχτας υπάρχει ο «αυτοφωράκιας», έτσι και στη Νίκη ο Νατσιός αυτό το ρόλο έχει. Αυτό που έμενα με τρομάζει δεν είναι ούτε τα όσα υπερσυντηρητικά πρεσβεύει αυτό το κόμμα. Αυτό που με ανησυχεί πραγματικά είναι ότι ο κ. Νατσιός είναι καθηγητής σε σχολείο.
Δηλαδή ο «πρόεδρος» της Νίκης θα κάνει μαθήματα στα παιδιά μας και θα τους λέει αυτά που είπε από του βήματος της Βουλής για την έκδοση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Όπως υποστήριξε, μάλιστα, «πρόκειται για μία ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού και συλλογής πληροφοριών και φακελώματος του πολίτη». Και διερωτήθηκε εάν «θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δεν θέλει να την πάρει, να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας».
Επειγόντως αξιολόγηση
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα όσα είπε ο κ. Νατσιός αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει αξιολόγηση των καθηγητών και των δασκάλων. Διότι τα παιδιά μας είναι πιο μπροστά από αυτούς που τους διδάσκουν. Ναι μεν στον κ. Νατσιό απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά αυτή είναι η δουλειά του. Για φανταστείτε εάν τα όσα του απάντησε ο υπουργός Εργασίας να του τα έλεγε ένας μαθητής; Μιλάμε ότι μέσα στην τάξη θα γινόταν ο απόλυτος χαβαλές και αντί ο εκπαιδευόμενος να περιμένει να ακούσει κάτι νέο από τον εκπαιδευτή του θα του έλεγε πως αυτά που λέει είναι ανοησία. Διότι πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να λες ότι η ψηφιακή κάρτα θα έχει δυνατότητα γεωντοπισμού, όταν όλα τα κινητά την κάνουν χωρίς να σε ρωτήσουν. Με το που ανοίγεις ξέρουν που είσαι οι αρχές, εάν χρειαστεί να επέμβουν. Πάντα με εισαγγελική παραγγελία. Εκτός εάν ο κ. Νατσιός θέλει να πει κάτι άλλο, ή ανησυχεί για τους αφανείς αρχηγούς του κόμματος που προεδρεύει.
Αυτό που είπε, λοιπόν, ο κ. Νατσιός στην Βουλή δεν συνιστά μία γραφικότητα, όπως πολλοί ισχυρίστηκαν. Ήταν βαθύς σκοταδισμός. Και μας γύρισε τις εποχές του Χριστόδουλου και τις λαοσυνάξεις, όταν ήταν αντίθετος με την απόφαση να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες, που ήταν υποχρέωση από την Κομισιόν, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τότε στις λαοσυνάξεις ακούγαμε ότι θα μας αλλάξουν την θρησκεία. Φυσικά τίποτα απολύτως δεν έγινε. Και ήρθαμε είκοσι χρόνια μετά να ακούσουμε τα ίδια από ένα υποτίθεται μορφωμένο άνθρωπο.
Επαναλαμβάνω είναι αναγκαία η αξιολόγηση όλων των δασκάλων και καθηγητών. Και δεν πρέπει να αξιολογηθούν για τις γνώσεις τους, που σίγουρα όλοι θα έχουν. Όσο για το πόσο κατανοούν τις εξελίξεις, το πώς προοδεύει ο κόσμος, που έχει φτάσει η επιστήμη και η τεχνολογία και κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Και εάν χρειάζεται να κάτσουν και πάλι στα θρανία για να ενημερωθούν.
Τα τσιπάκια και το εμβόλιο
Κάντε εικόνα να είναι στην τάξη ο Νατσιός και να μιλάει στους μαθητές για τα τσιπάκια που μας έβαλαν στον οργανισμό μας με τα εμβόλια για το κορωνοϊό και οι μαθητές να του μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη. Αναμφίβολα ο κ. «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια» θα μιλήσει για διαβόλου μηχανήματα, και οι μαθητές του θα του εξηγούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να ενεργεί και να ανταποκρίνεται σχεδόν σα να είναι άνθρωπος. Οι υπολογιστές μπορούν να τροφοδοτούνται με τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τα μοτίβα σε αυτές, προκειμένου να κάνουν προβλέψεις, να επιλύουν προβλήματα, ή ακόμη και να μαθαίνουν από τα ίδια τους τα λάθη.
Προ ολίγων ημερών δύο από τα ρομπότ που κινούνται στα όρια της Τεχνητής Νοημοσύνης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Κι εμείς ακούγαμε τον παραληρηματικό σκοταδισμό του κ. Νατσιού που με τόσο πάθος υπηρετεί. Διότι πέραν από τις ανοησίες για τον γεωντοεπισμό έκανε λόγο για την ανάγκη να ενταχθεί στα σχολεία, όχι μάθημα σεξουαλικής αγωγής, αλλά… «αγωγής της αγνότητας». «Η άποψή μας είναι ότι υπάρχει το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνεται και μια διαφορετική αγωγή στα σχολεία, μια αγωγή της αγνότητας. Αντί να διδάσκουμε συνταγές μαγειρικής θα μπορούσαμε να διδάσκουμε κείμενα από τους μεγάλους μαστόρους της λογοτεχνίας μας. Σας ενοχλεί η λέξη αγνότητα; Αν διδάξεις κείμενα του Ελύτη, του Πολέμη, του Δροσίνη, του Κάλβου, γαληνεύει η ψυχή των παιδιών». Όταν ρωτήθηκε εάν μέσα στην κατηγορία των λογοτεχνών συμπεριλαμβάνει τον Ανδρέα Εμπειρίκο υπήρξε άκρα του τάφου σιωπή.
Οπότε για να τελειώνουμε μία και καλή. Σαν κοινωνία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον σκοταδισμό. Και σε αυτό θα μας βοηθήσει η σάτιρα. Οι σκοταδιστές σαν το Νατσιό δεν αντέχουν την σάτιρα. Και τότε βγάζουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

spot_img
spot_img
spot_img