30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤηγανητός τραχανάς με μανιάτικο σύγκλινο, πιπεριές, φέτα και αυγό
spot_img

Τηγανητός τραχανάς με μανιάτικο σύγκλινο, πιπεριές, φέτα και αυγό

-

Αυτή τη συνταγή κάποιος μπορεί να την  χαρακτηρίσει ως τη «Καρμπονάρα του χωριού», καθώς περιέχει τραχανά, σύγκλινο, κρεμμυδάκι, πιπεριές, φέτα, αυγό.

Υλικά

  • 400 γρ. τραχανάς γλυκός (από αλεύρι)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες
  • 70 γρ. μανιάτικο σύγκλινο, σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • 4 λιαστές ντομάτες, σε λεπτές λωρίδες
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 10-12 φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 5 -7 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. φέτα βαρελίσια, τριμμένη με το χέρι
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τον τραχανά μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη λιώσει, δηλαδή περίπου 10-12 λεπτά. Όταν τον σουρώσουμε ρίχνουμε σε ένα μπολ 20 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.  Τον αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά να κρυώσει.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές σε σχετικά χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν. Προσθέτουμε το σύγκλινο και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το πολύ (για να μην πικρίσει το σκόρδο) και έπειτα ρίχνουμε τον τραχανά και τον αρακά. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη λιαστή ντομάτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει ο τραχανάς. Τέλος, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε ασταμάτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ρευστά, σαν σάλτσα – δεν πρέπει να στερεοποιηθούν και να γίνουν σαν κομματιασμένη ομελέτα.  Μοιράζουμε τον τραχανά σε πιάτα. Σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα φέτα, μαϊντανό και δυόσμο, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

spot_img
spot_img