32.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤι ισχύει για τα 5 επιδοτούμενα προγράμματα
spot_img

Τι ισχύει για τα 5 επιδοτούμενα προγράμματα

-

 • Απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα των ημερών που μας έστειλαν φορολογούμενοι πολίτες

 

Της Φιλοθέης Μακριδάκη *

 

Σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην ανάσχεση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 5 προγράμματα επιδοτήσεων.

 1. Το «Power Pass» για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
 2. Το «Fuel Pass 2» για την επέκταση της κάρτας καυσίμων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
 3. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.
 4. Την επιδότηση στο diesel.
 5. Τη μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα

Τι είναι το «Power Pass» ; Τι χρήματα και πως θα τα λάβουν οι πολίτες;

Το Power Pass είναι η αναδρομική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Η πλατφόρμα είναι ανοικτή και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου (εκτός αν δοθεί κάποια παράταση σε αυτή την ημερομηνία) και μπορείτε να τη βρείτε στον σύνδεσμο https://vouchers.gov.gr/powerpass. Τα ποσά της επιδότησης αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου. Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 1-12-2021 έως και 31-5-2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του Power Pass;

* Πρέπει όποιος κάνει αίτηση να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος.

* Το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

* Να διαθέτει ΑΦΜ ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο.

* Πρέπει να έχει επιβαρυνθεί με συνολική αύξηση μεγαλύτερη των 30 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

 Έρχεται και το «Fuel Pass 2». Τι ακριβώς είναι και ποιοι θα το λάβουν;

Κατά τον μήνα Ιούλιο θα δοθεί επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Επιλέξιμα (δικαιούχοι) είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.
 • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
 • Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.
 • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
 • Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).
 • Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 80 ευρώ για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
 • Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 100 ευρώ (85 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).
 • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 60 ευρώ (45 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 30 πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα) σε ηπειρωτική και 70 ευρώ (55 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.

Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ισχύει; Τι μπορούμε να αγοράσουμε και πώς;

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Από σήμερα και μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 κάνουν αίτηση όλοι.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες. Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ.

Το πετρέλαιο κίνησης επιδοτείται;

Ναι. Επεκτείνεται η επιδότηση πετρελαίου Κίνησης (Diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Και εντός Αυγούστου 2022 επιστρέφεται ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022. Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το ρεύμα και με τα αυξημένα τιμολόγια;

Με τα νέα μέτρα, από 1η Ιουλίου και μετά:

–        απορροφάται για τους ευάλωτους καταναλωτές (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης

–        απορροφάται για τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης

–        απορροφάται για 1. 250.00 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και το 82% αύξησης

–        απορροφάται για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως και 95% της αύξησης

Μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις στο Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»;

Το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», επιχορηγεί νοικοκυριά. Όχι επιχειρήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Πόσες εισοδηματικές κατηγορίες υπάρχουν για το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»;

–        από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)

–        πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)

–        πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και

–        πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια. Ποια είναι αυτά;

Τα κριτήρια είναι:

–        Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας

–        Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια

–        Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας

–        Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι .

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις (3).

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Το κουπόνι μπορεί να  χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

 

 • Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος – Α’ Τάξης Φοροτεχνικός – Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

spot_img
spot_img
spot_img