26.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤέλος οι εκκρεμείς συντάξεις της τριετίας 2016-2019
spot_img

Τέλος οι εκκρεμείς συντάξεις της τριετίας 2016-2019

-

  • Ο ΕΦΚΑ έχει ανεβάσει ταχύτητες και έχει προχωρήσει πάρα πολύ και τις αιτήσεις του 2020

 

Επιτέλους τέλος στην αναμονή στις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Όσοι είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους για τα έτη 2016-2019 και ανέμεναν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιτέλους ξέμπλεξαν μετά την αύξηση της ταχύτητας εκ μέρους του ΕΦΚΑ. Έπειτα από μια σειρά παρεμβάσεων των ηγεσιών του Φορέα και του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και τις εργώδεις προσπάθειες του συνόλου του προσωπικού οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 έφθασαν να είναι μηδενικές.

Παραπάνω από αισιόδοξη η εικόνα και για το 2019 καθώς το 97,45% του συνόλου των αιτήσεων έχουν ήδη εκδοθεί και να εκκρεμεί μόλις το 2,55%. Οι συνταξιοδοτικές αυτές υποθέσεις σε εκκρεμότητα που αγγίζουν περίπου τις 4.241 από το σύνολο των 166.524 αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2019, ανήκουν σε εκείνες που χαρακτηρίζονται ως περίπλοκες καθώς αφορούν σε ασφαλισμένους με διαδοχική, ή παράλληλη ασφάλιση και παραμένουν «ανοικτές».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ανεβάσει στο ανώτατο όριο την ταχύτητα και θυμίζουν σπρίντερ σε κούρσα 100 μέτρων. Αυτή η υπερπροσπάθεια των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στον τομέα των συντάξεων έχει οδηγήσει κοντά στον τερματισμό της επίπονης διαδρομής καθώς το 99,28% των 593.000 αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν κατά την τετραετία 2016-2019, περιορίζοντας τις  εκκρεμότητες μόλις στο 0,72%.

Τα μηνύματα και για το 2020

Τα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίζονται και για το 2020 καθώς τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν στην διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων δείχνουν αποκλιμάκωση του στοκ των συντάξεων έως και 31Μαΐου, περιορίζοντάς το στο 11,2% από το σύνολο των 163.590 συνταξιοδοτικών αιτημάτων που υποβλήθηκαν κατά την προ-προηγούμενη χρονιά.

Στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως ότι λειτουργώντας με σύστημα και αξιοποιώντας νέες τεχνικές και μεθόδους το καλοκαίρι θα φθάσουμε στο ευτυχές γεγονός να μην μιλάμε για εκκρεμότητες πλέον σε εφημερίδες και κανάλια καθώς οι παλαιές υποθέσεις που χρόνιζαν θα έχουν πλέον εκκαθαριστεί. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά στις ιδιαίτερα σύνθετες περιπτώσεις (παράλληλης/διαδοχικής ασφάλισης) και σε αυτές  με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό (διεθνείς συντάξεις).

Τονίζουν επίσης ότι η εκκαθάριση θα είχε επιτευχθεί νωρίτερα εάν προσφάτως δεν είχαν τη δυσάρεστη έκπληξη στον ΕΦΚΑ να ανακαλύψουν τον «θησαυρό» 30.000 αιτήσεων σε σάκους που παρέμεναν ξεχασμένες σε υπόγεια και αποθήκες, με τους «άτυχους» υποψήφιους να μην μπορούν να βρουν άκρη για την τύχη των αιτημάτων τους. Ενδεικτικό είναι ότι στο Μητροπολιτικό Κέντρο Παραγωγής Έκδοσης Συντάξεων που εδρεύει στο πράσινο κτήριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας οι εργαζόμενοι ενσωμάτωναν διαρκώς στη διαδικασία απονομής αιτήσεις που είχαν κυριολεκτικά «θαφτεί» σε υπόγεια, αποθήκες, συρτάρια.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον οι ιθύνοντες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων του 2020 που αγγίζει το ποσοστό του 11,25% θα έχει εκκαθαριστεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, ενώ την ίδια ώρα εκκαθαρίζεται και το υπόλοιπο 28% του 2021. Το επόμενο βήμα που αναμένεται είναι η ίδια αποκλιμάκωση στον τομέα της επικούρησης, δηλαδή οι επικουρικές συντάξεις.

Ο άθλος

Σε κάθε περίπτωση, ο άθλος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια  είναι σημαντικός καθώς ένα πλήθος 1.005.146 συνταξιοδοτικών κύριων αιτημάτων –πλην διεθνών και ανελαστικών-εκκαθαρίστηκε και ήδη έχει  πληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος (92,22%).

Οι ρυθμοί «Formula 1» ισχύουν όμως και για  ΝΑΤ-ΜΤΠΥ, με μηδενισμό εκκρεμοτήτων. Κατά πόδας ακολουθούν ο τέως ΟΓΑ, τα ενταχθέντα του ΙΚΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η τελευταία θετική εκτίμηση αφορά στις εκκρεμότητες του ΟΑΕΕ που κλείνουν οσονούπω, με τη διαδικασία να εμφανίζει καθυστερήσεις λόγω χρεών που πρέπει να ρυθμιστούν.  Ένας άλλος λόγος καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτήσεων στον τ.ΟΑΕΕ αφορά σε παράλληλη ή  διαδοχική ασφάλιση. Πιο τυχεροί εν αναμονή συνταξιούχοι είναι αυτοί του τ.Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (συντάξεις δημοσίου τομέα) καθώς η πλειονότητά τους λαμβάνει προσωρινή σύνταξη, γι αυτό και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι σημαντικές.

spot_img
spot_img
spot_img