27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤα σαπούνια έλκουν τα κουνούπια
spot_img

Τα σαπούνια έλκουν τα κουνούπια

-

Τι αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε σε γνωστό ιατρικό περιοδικό, καθώς επίσης και το ρόλο που παίζει η οσμή του σώματος ξεχωριστά

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ήδη ο εφιάλτης των κουνουπιών έχει ξεκινήσει να πλήττει τις ποιο θερμές περιοχές της χώρας. Πολλές θεωρίες υπάρχουν για τις προτιμήσεις των ενοχλητικών αιμοβόρων εντόμων. Έχετε περάσει ποτέ ένα καλοκαιρινό βράδυ έξω με φίλους για να διαπιστώσετε, ώρες αργότερα, ότι είστε γεμάτοι από τσιμπήματα κουνουπιών ενώ τα άτομα με τα οποία κάνατε παρέα δεν έχουν κανένα; Νέα έρευνα δείχνει ότι το σαπούνι με το οποίο πλένεστε μπορεί να φταίει…
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «iScience» διαπίστωσε ότι το πλύσιμο με ορισμένα σαπούνια προσελκύει τα κουνούπια, ενώ άλλα σαπούνια είναι απωθητικά. Αυτά τα αποτελέσματα διέφεραν μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων ως αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σαπουνιών και του μοναδικού προφίλ οσμής κάθε ατόμου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα σαπούνια μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα κουνούπια αντιλαμβάνονται και κάνουν διακρίσεις μεταξύ στον ποιον θα επιτεθούν. Όπως μεταδίδει το Health Line, τα κουνούπια τρέφονται επίσης με νέκταρ φυτών και «το να πλημμυρίσουμε με μυρωδιές που προέρχονται από φυτά ή μιμούνται φυτά θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση στη λήψη των αποφάσεών τους».
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χαρακτήρισε τις χημικές μυρωδιές τεσσάρων εθελοντών όταν ήταν άπλυτοι και αφού είχαν πλυθεί με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού: Dial, Dove, Native και Simple Truth. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε εθελοντής εξέπεμπε τη δική του μοναδική μυρωδιά – μερικές από τις οποίες ήταν πιο ελκυστικές για τα κουνούπια από άλλα. Ανακάλυψαν ότι το πλύσιμο με σαπούνι άλλαξε «σημαντικά» τα προφίλ οσμών του εθελοντή. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η συγγραφέας της μελέτης Χλόη Λαντορέ είπε σε ένα δελτίο τύπου ότι, «τα σαπούνια αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που μυρίζουμε, όχι μόνο προσθέτοντας χημικές ουσίες αλλά και προκαλώντας διακυμάνσεις στην εκπομπή ενώσεων που ήδη παράγουμε φυσικά…» σημείωσε.
Η μυρωδιά του σώματος
Η Λουίζα Μέσεντζερ, ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του UNLV που ειδικεύεται στον έλεγχο των τροπικών μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, λέει ότι δεν εκπλήσσεται από αυτά τα ευρήματα. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αρκετές προηγούμενες μελέτες, που δείχνουν ότι το επίπεδο έλξης των κουνουπιών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων», σημειώνει.
Η μυρωδιά του σώματος κάθε ατόμου παίζει τεράστιο ρόλο στο επίπεδο ελκυστικότητας για τα κουνούπια αλλά και το πλύσιμο με διαφορετικά σαπούνια φαίνεται να αλλάζει τη μοναδική μυρωδιά κάθε ατόμου. «Είναι γνωστό ότι η μικροβιακή σύνθεση στο δέρμα παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή της οσμής του ανθρώπινου σώματος. Τα σαπούνια που δοκιμάστηκαν στη μελέτη προφανώς έχουν διπλή επίδραση στην αλλαγή της μικροχλωρίδας του δέρματος καθώς και των ελκυστικών ή απωθητικών χημικών ουσιών στα συγκεκριμένα σαπούνια που δοκιμάστηκαν», λέει η Μέσεντζερ.
Παρόμοια άποψη έχει ο Ντέιβιντ Πράις, συνεργάτης πιστοποιημένος εντομολόγος για το «Mosquito Joe», έχει παρόμοια άποψη.
«Γενετικά, το θηλυκό κουνούπι έχει σχεδιαστεί για να τρέφεται με αίμα για να γονιμοποιήσει τα αυγά και, εγγενώς, ορισμένες οσμές σε σαπούνια πυροδοτούν μια διαφορετική απόκριση στο έντομο», αναφέρει. Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές στο κομμάτι της προσωπικής υγιεινής, και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
«Τα κουνούπια έλκονται από το καρβοξυλικό οξύ και το γαλακτικό οξύ, τα οποία υπάρχουν και τα δύο στο ανθρώπινο σώμα, επομένως θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα σαπούνι ή λοσιόν για να εξουδετερώσει αυτά τα οξέα», λέει ο Πράις. «Ως εκ τούτου, τα επόμενα βήματα όσον αφορά την έρευνα θα ήταν να κατανοήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς θα μπορούσε να απορροφηθεί από το δέρμα». Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε ότι ο κύριος στόχος των μελλοντικών μελετών θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη καλύτερων απωθητικών για την πρόληψη των τσιμπημάτων κουνουπιών ή κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παγίδα κουνουπιών.
Το αποτρεπτικό σαπούνι
Ίσως αναρωτιέστε με ποια σαπούνια πρέπει να πλένεστε για να διώχνετε τα κουνούπια και ποια θα σας κάνουν πιο ελκυστικούς για αυτά. Η Μέσεντζερ λέει ότι στα κουνούπια αρέσουν τα αρώματα λουλουδιών «λόγω της συμπεριφοράς τους στη διατροφή με το νέκταρ των φυτών», επομένως ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε τα σαπούνια και τα καθαριστικά σώματος που τα περιέχουν αυτά. Μερικές από τις μυρωδιές που απωθούν τα κουνούπια είναι εκείνες που χρησιμοποιούνται σε εντομοαπωθητικά που διατίθενται στο εμπόριο όπως το DEET, η πικαριδίνη, η σιτρονέλλα, το λεμόνι, ο ευκάλυπτος και άλλα πυρεθροειδή εντομοκτόνα. Ο Πράις προτείνει επίσης σαπούνια που περιέχουν λάδι neem ή το λιπαρό οξύ του λαδιού καρύδας. «Αυτά έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι απωθούν τα κουνούπια σε διάφορες χώρες», εξηγεί. Ωστόσο, η Μέσεντζερ τονίζει ότι τα σαπούνια δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να απωθήσετε τα κουνούπια. «Μείνετε στα αποδεδειγμένα απωθητικά εντομοκτόνα που μπορούν να προσφέρουν ώρες προστασίας και είναι εγκεκριμένα, όπως το 25% DEET, η πικαριδίνη και η σιτρονέλλα», συμβουλεύει. Επιπλέον, αυτά τα εντομοκτόνα μπορούν να αγοραστούν ως σπρέι, κεριά και μαντηλάκια.

Απλοί τρόποι
Εκτός από τα σαπούνια και τα αποδεδειγμένα απωθητικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απωθήσετε τα κουνούπια. Η Μέσεντζερ λέει ότι τα απλά μέτρα είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των τσιμπημάτων.
«Τα κουνούπια χρειάζονται στάσιμο νερό για τις προνύμφες τους, οπότε φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν λιμνάζοντα νερά από το σπίτι και τον χώρο εργασίας σας», συμβουλεύει. «Θα πρέπει να καλύψετε αντικείμενα που μπορεί να περιέχουν νερό, όπως παλιά ελαστικά, πλαστικούς κουβάδες και γλάστρες με φυτά». Επιπλέον, λέει ότι το να φοράς μακριά μανίκια και παντελόνια μπορεί επίσης να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, ενώ ο Πράις συνιστά να φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς τα κουνούπια έλκονται από πιο σκούρες αποχρώσεις.

spot_img
spot_img
spot_img