27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΤα ψηφιακά ΚΕΠΑ στην υπηρεσία του πολίτη
spot_img

Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ στην υπηρεσία του πολίτη

-

  • Τι αλλάζει με την εμβληματική παρέμβαση που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και ήταν προϊόν της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΠΑ», μία εμβληματική παρέμβαση για τους ανάπηρους πολίτες, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη σε ειδική εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων των Φορέων Ατόμων με Αναπηρία.

Μέχρι σήμερα, το αρτικόλεξο ΚΕ.Π.Α. (Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας) ανέσυρε συνειρμικά εικόνες ταλαιπωρίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συνωστισμού σε χώρους ακατάλληλους, παραβίαση ιδιωτικότητας και μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

Ας δούμε όμως στην πράξη τι αλλάζει από σήμερα με τα ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΠΑ:

  • Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος “ΕΘΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ” στο https://ekepa.epan.gov.gr/kepa/web/
  • μία και μόνο επίσκεψη απαιτείται πλέον από τους πολίτες στα ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και αυτή αφορά στην ημέρα της εξέτασής τους από την επιτροπή γιατρών. Οι 2-3 επισκέψεις αποτελούν παρελθόν.
  • καταργήθηκε το παράβολο των 46 ευρώ που έχουν καταβάλει πάνω από 250.000 πολίτες, οι οποίοι ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ.
  • διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς η διακίνηση των ιατρικών δεδομένων και των εγγράφων που απαιτούνται για την απόδειξη της αναπηρίας γίνεται μόνον με ηλεκτρονικό τρόπο.
  • εκδίδεται ενιαία ιατρική γνωμάτευση για κάθε πιθανή παροχή που μπορεί να λάβει το άτομο με αναπηρία και είναι δεσμευτική για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πλέον ο ασφαλισμένος που θα λαμβάνει την ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την πιστοποίηση αναπηρίας μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας θα προχωρεί σε αίτηση προς τον e-ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ, την Εφορία και άλλους φορείς του Δημοσίου προκειμένου να λάβει την παροχή που τον ενδιαφέρει, αποφεύγοντας περαιτέρω ταλαιπωρία και συνωστισμό.
  • τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, η οποία συγκεντρώνει όλο το πληροφοριακό υλικό που ενδιαφέρει τα άτομα με αναπηρία.

Στα αμέσως επόμενα βήματα που θα γίνουν για τη στήριξη των ατόμων που επιθυμούν να πιστοποιηθούν για την αναπηρία τους ανήκουν:

  • Η αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ. Σε αυτό το σώμα θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα, αφού προηγουμένως έχουν περάσει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει διεύρυνση του δυναμικού του σώματος αλλά και εμπλουτισμού του με σύγχρονες ειδικότητες.
  • Η θέσπιση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, η οποία θα αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Αυτή η σημαντική παρέμβαση θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά απότην 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι ενέργειες

Ωστόσο, ήδη ο σεβασμός προς τους ανάπηρους γίνεται καθημερινά πράξη με ενέργειες όπως:

  • την κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες, θέτοντας τέλος σε μία γραφειοκρατία που στερούνταν λογικής και οι πολίτες εξετάζονται μία φορά, ενώ το ποσοστό αναπηρίας τους ισχύει εφ’όρου ζωής.
  • την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ, κάνοντας την εκκίνηση από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο χώρος έγινε πλέον προσβάσιμος για άτομα με αναπηρία.
  • την καθιέρωση των ηλεκτρικών ραντεβού για τα ΚΕΠΑ που τα τελευταία 2,5 χρόνια διευκόλυναν πάνω από 500.000 πολίτες που έκλεισαν ραντεβού για αυτές τις υποθέσεις.

Εξάλλου, ο τρόπος που αντιμετωπίζει μια κοινωνία τους ανάπηρους δείχνει και τον βαθμό του πολιτισμού της.

spot_img
spot_img