Από χθες είναι σε εξέλιξη το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης στη εναρκτήρια ομιλία του ανέλυσε το κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί αναδεικνύοντας το σύνθημα «δίπλα στον πολίτη».
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σήμερα Σάββατο, δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «Ασφάλεια για όλους», «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη», «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της», και «Πολιτικές για τους νέους».
Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά. Επιπλέον, σήμεραθα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος.
Αύριο Κυριακή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του πρώην Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του πρώην Προέδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Πριν τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή από τις 13.00-16.00.
Με βάση τα όσα μεταφέρουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, το Συνέδριο της ΝΔ «θα είναι εντελώς διαφορετικό τόσο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πρόσφατα όσο και από το ανάλογο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί σε τρεις βδομάδες και έρχεται ως συνέχεια της ψηφοφορίας που θα προηγηθεί για να επιλέξουν νέο όνομα στις 8 Μαΐου». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν Συνέδριο μόνον και μόνον για να ξεκαθαρίσουν τα εσωτερικά τους ζητήματα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ εκείνο που φαίνεται να προέχει είναι το ταυτοτικό τους ζήτημα που τους εμποδίζει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν».
Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ
Στο μεταξύ αύριο Κυριακή 8 Μαΐου σε όλους τους δήμους της χώρας θα στηθούν κάλπες από το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να εκλεγούν οι διοικήσεις των Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών, να εκλεγούν οι 4.602 Σύνεδροι οι οποίοι θα κληθούν το τριήμερο 20-22 Μαΐου, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, να εκλέξουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Φυσικά οι μετέχοντες στο Συνέδριο θα είναι περισσότεροι από 5.000 μέλη, καθώς θα υπάρξουν τα αριστίδην μέλη που θα συμμετάσχουν, καθώς και προσωπικότητες από το χώρο της κεντροαριστεράς. Στο Συνέδριο εκτός της Κ.Ε., οι συμμετέχοντες θα επικυρώσουν πολιτικό κείμενο Θέσεων, στο οποίο θα προσδιορίζονται οι ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και οι βασικές προγραμματικές του κατευθύνσεις. Βάσει αυτών, θα εκπονηθεί το εξειδικευμένο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος τους επόμενους μήνες, στην πορεία προς τις εκλογές.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για την εκλογή των αντιπροσώπων δεν υπήρχε περίπτωση να μαζευτούν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. Όμως το κλου στο αυριανό κάλεσμα προς τα μέλη είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το δημοψήφισμα, όπου τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν εάν το κόμμα θα ονομαστεί «ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής» ή «ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη». Πάντως ότι και εάν αποφασιστεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κεντρικό όνομα και ο πράσινος ήλιος επανέρχεται ως το σήμα.
Στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν ότι περισσότεροι από 100.000 μέλη του Κινήματος θα προσέλθουν για να ψηφίσουν την επιστροφή η στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι πιο αισιόδοξοι ανεβάζουν τον πήχη θεωρώντας ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει καλός καιρός και δεν υπάρχει και τριήμερο αργίας υπάρχει η πιθανότητα να προσέλθουν για να ψηφίσουν περισσότεροι από 150.000.