33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣτο ρυθμό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
spot_img

Στο ρυθμό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

-

Από προχθές μέχρι την Κυριακή 12 Μαρτίου οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους

Από προχθές Πέμπτη 2 Μαρτίου άνοιξε τις πύλες του, για μία ακόμη χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται για 25η χρονιά. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου.
Στο πλαίσιό θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του Λιμανιού, «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές» καθώς και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν». Παράλληλα, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το σποτ του οποίου δημιούργησε η σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου και τα poster ο Σουηδός ζωγράφος και εικονογράφος Ντάνιελ Ένγκνεους, φιλοξενεί συνολικά 99 παγκόσμιες, διεθνείς κι ευρωπαϊκές πρεμιέρες, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η αρχή έγινε προχθές Πέμπτη, με την ταινία La Singla της Παλόμα Θαπάτα που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα ενώ στην τελετή λήξης θα γίνει η προβολή της ταινίας «Εγώ και το κατοικίδιό μου» του Γιόχαν Κράμερ σε διεθνή πρεμιέρα.

Ελληνικά ντοκιμαντέρ
ΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 61 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. Από αυτές οι 33 συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen), οι 17 θα προβληθούν στην Πλατφόρμα, 6 περιλαμβάνονται στην ενότητα «Από οθόνη σε Οθόνη», δύο θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού στο τμήμα «Film Forward», ενώ δύο ακόμη ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται στο spotlight στον Σωτήρη Δανέζη. Επιπλέον το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή θα είναι καθολικά προσβάσιμο, τόσο στη φυσική προβολή του, όσο και διαδικτυακά, με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank.

Διεθνές πρόγραμμα
Τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση. Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 25ου ΦΝΘ, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο (12.000 ευρώ), καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο (5.000 ευρώ). Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντάμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (10.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο (4.000 ευρώ).Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward (6.000 ευρώ) και ο Αργυρός Αλέξανδρος (3.000 ευρώ). Το Immersive: All Around Cinema διαγωνιστικό τμήμα, που συνενώνει τις νέες τεχνολογίες με το σινεμά του σήμερα, όπου 8 ταινίες διεκδικούν Χρυσό Αλέξανδρο (2.000 ευρώ).

Παράλληλα το κοινό θα ανακαλύψει δυναμικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs αλλά και τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

Αφιερώματα
Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για το Άουσβιτς, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μέσα από το αφιέρωμα «Adio Kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 χρόνια». Παράλληλα διοργανώνονται αφιερώματα στο έργο του σπουδαίου αυστριακού ντοκιμαντερίστα, Νικολάους Γκέιρχάλτερ, μέσα από εννέα ταινίες του και στον σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη, μέσα από 10 ταινίες του που αποκαλύπτουν ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας σε οριακές καταστάσεις.

Θεσσαλονίκη-Ελευσίνα
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σάς προσκαλούν να ανακαλύψετε μια πολιτιστική διαδρομή που περιλαμβάνει το έργο του καλλιτέχνη Άντριαν Πάτσι, την τριήμερη δράση του Σύλλα Τζουμέρκα και το βλέμμα του Φίλιππου Κουτσαφτή πάνω στην Ελευσίνα.

Τμήμα PODCAST
Υπέροχες ανθρώπινες ιστορίες και θέματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο στα 21 podcasts που συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ. Τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν το μεγάλο βραβείο (2.000 ευρώ), ενώ σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα απονεμηθεί βραβείο-υποτροφία για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει δύο podcasts σε special hearing σε συνεργασία με το iMEdD.

Βιωσιμότητα
Το Φεστιβάλ προσπαθεί να γίνει πιο βιώσιμο μέσα από μία σειρά από μέτρα, ενέργειες και πρωτοβουλίες. Στόχος του είναι να ελαττώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά και να λειτουργήσει ως πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει τη νέα πρωτοβουλία Climate Hub και καλεί το κοινό να συμμετάσχει.

Γεωκολτούρα
Η Γεωκουλτούρα είναι ο θεματικός προσανατολισμός της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus. Το Φεστιβάλ εμπνέεται από το περιεχόμενό της και εντάσσει μια ειδική κατηγορία ταινιών στο πρόγραμμά του, εξερευνώντας τον αδιόρατο δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

spot_img
spot_img