24.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΣούπα από ψητό κουνουπίδι με γραβιέρα
spot_img

Σούπα από ψητό κουνουπίδι με γραβιέρα

-

Υλικά
1300 γρ κουνουπίδι καθαρισμένο, κομμένο σε μέτρια μπουκετάκια (από 1 μεγάλο κουνουπίδι, 1700 γρ περίπου)
λίγο  Ελαιόλαδο
10 γρ + 50 γρ βούτυρο αγελάδας ανάλατο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
140 γρ σελινόριζα καθαρισμένη, κομμένη σε κυβάκια (από 1 μικρή σελινόριζα, 170 γρ περίπου)
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών, ζεστός
1 δαφνόφυλλο
1/4 κουτ. γλυκού + 1/4 κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml γάλα, πλήρες
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
100 γρ Γραβιέρα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C αέρα (200C αντιστάσεις). Απλώνουμε το κουνουπίδι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια. Αν θέλουμε μπορούμε να το αλατίσουμε λίγο. Ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Σε κάποια σημεία θα μαυρίσει λίγο.
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα 10 γρ. βούτυρο αγελάδας ανάλατο και, μόλις λιώσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη σελινόριζα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψητό κουνουπίδι και ανακατεύουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά λίγο και προσθέτουμε τον ζωμό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και το ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο αγελάδες ανάλατο και, όταν λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για δυο λεπτά. Αλλάζουμε την κουτάλα με σύρμα και προσθέτουμε το μισό γάλα χτυπώντας συνεχώς να μη σβολιάσει. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας συνεχώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάλι με την κουτάλα. Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να πήζει την αποσύρουμε από τη φωτιά (μετά από 5 περίπου λεπτά) και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά.
Όταν έχει βράσει η σούπα για 15 λεπτά και έχει μαλακώσει η σελινόριζα, την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και την χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να γίνει βελουτέ.
Προσθέτουμε στη σούπα την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε με αλάτι αν χρειάζεται (λόγω του τυριού λογικά δεν θέλει αλάτι). Αν χρειάζεται επιστρέφουμε τη σούπα στο μάτι να ξαναζεσταθεί πριν τη σερβίρουμε.

spot_img
spot_img
spot_img