25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΣε έξαρση κρουσμάτων όλη η χώρα
spot_img

Σε έξαρση κρουσμάτων όλη η χώρα

-

  • Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια πανδημική έξαρση με πολλά χαρακτηριστικά ενδημίας, αλλά χρειάζεται προσοχή και σίγουρα να φοράμε τις μάσκες

 

Του Νίκου Τζανάκη*

 

Ο κορωνοϊός για μια ακόμη φορά φρόντισε να μας εκπλήξει με ένα τροποποιημένο, στέλεχος, την παραλλαγή Ο5. Η  παραλλαγή αυτή εκτός του ότι είναι η μεταδοτικότερη έως τώρα, αποδεικνύεται και η αποτελεσματικότερη στην ανοσιακή διαφυγή όχι μόνο σε αυτούς που έχουν νοσήσει σχετικά πρόσφατα, αλλά και σε αυτούς που έχουν κάνει πλήρη εμβολιασμό ή και σε όσους έχουν εμβολιαστεί και νοσήσει.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το 6ο κατά σειρά κύμα που εξελίσσεται πρώιμα το καλοκαίρι στη χώρα. Αποτελεί μάλλον αναπόφευκτη συνέπεια αυτών των βιολογικών μεταλλαγών του ιού από την οποία δεν έχει διαφύγει,ανεξάρτητα της εμβολιαστικής κάλυψης της, καμμιά Ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με το δικό μας εργαστήριο (Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας) αυτή την στιγμή ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε επιδημική έξαρση, καθώς όλες οι περιφερειακές ενότητες, παρουσιάζουν δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1.2. Ιδιαιτέρως οι περιοχές με τουριστική κίνηση και μεγάλο μέρος της Αττικής προσεγγίζουν αριθμούς κρουσμάτων ανάλογους του περασμένου χειμώνα.

Στην 3η εβδομάδα ανόδου

Τα κρούσματα και οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι σαφές ότι υποεκτιμώνται. Αυτό οφείλεται βασικά στην μη δήλωση/καταγραφή όσων αυτό-διαγνώσκονται. Επίσης είναι σημαντικά υψηλός ο αριθμός των ασυμπτωματικών και ολιγοσυμπτωματικών περιστατικών που δεν συνειδητοποιούν καν ότι πάσχουν.

Η πανδημική έξαρση βρίσκεται σχεδόν στην 3η βδομάδα της ανοδικής της πορείας. Αν ακολουθήσουμε το μοτίβο χωρών που προπορεύονται στην εμφάνιση του 6ου κύματος, η ανοδική αυτή φάση θα διαρκέσει 1-2 εβδομάδες ακόμη.

Τι βλέπουμε σε αυτό το 6ο κύμα. Παρατηρείται σημαντική αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες που όμως δεν συνοδεύεται από επιβάρυνση των ΜΕΘ. Υπάρχει εξήγηση για αυτό; Για όσους εργαζόμαστε στο πεδίο υπάρχει εξήγηση. Οι ασθενείς που εισάγονται με κορωνοϊό σε μεγάλο ποσοστό, άνω του 90%, δεν είναι περιστατικά που λόγω της νόσου COVID-19 διακομίζονται στα νοσοκομεία. Πρόκειται για ηλικιωμένους ασθενείς που ζητούν φροντίδα για άλλα οξέα συμβάντα πχ. καρδιολογικής, χειρουργικής, νευρολογικής φύσης.

Χωρίς οξυγόνο

Οι ασθενείς αυτοί στα ΤΕΠ ελέγχονται απαραιτήτως για κορωνοϊό και τότε ανακαλύπτεται ότι έχουν μολυνθεί, χωρίς να παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της νόσου COVID19. Οι ασθενείς αυτοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν χρειάζονται οξυγόνο. Εάν δεν έπασχαν από το συνοδό νόσημα που κατ’ ουσίαν τους έφερε στο νοσοκομείο δεν θα είχαν λόγο νοσηλείας. Σχεδόν κανείς από αυτούς δεν χρειάζεται υποστήριξη αναπνευστικού και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επιβαρύνονται οι ΜΕΘ.

Παρόλα τα παραπάνω όμως οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν υποχρεωτικά καλή πρόγνωση. Η έκβαση της υγείας τους εξαρτάται εν πολλοίς από το βασικό νόσημα που τους οδήγησε στο νοσοκομείο και το οποίο έχει επιβαρυνθεί και εξαιτίας του κορωνοϊού. Έτσι και σε αυτό το κύμα θα καταγραφεί σχετική αύξηση ημερήσιων θανάτων, σε άτομα άνω των 70 ετών, που δεν θα οφείλονται όμως κυριολεκτικά στον κορωνοϊό αλλά την κύρια ευθύνη θα την έχει κάποιο άλλο νόσημα.

Με χαρακτηριστικά ενδημίας

Θα απαιτηθεί άραγε η λήψη περιοριστικών μέτρων ή όχι; Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια πανδημική έξαρση με πολλά χαρακτηριστικά ενδημίας. Δηλαδή νόσος με ήπιες εκδηλώσεις, αλλά και αρκετά διαχειρίσημη κατάσταση στα νοσοκομεία. Η λήψη ήπιων μέτρων όπως  εθελούσια χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους συγχρωτισμού, ο έλεγχος των κοινωνικών μας επαφών, η αποφυγή συναναστροφών αν παρουσιάζουμε το παραμικρό αναπνευστικό σύμπτωμα θα αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση.

Επιπλέον η προστασία των ευάλωτων ηλικιωμένων συμπολιτών μας με την ολοκλήρωση των εμβολιαστικών προγραμμάτων δηλαδή της 4ης δόσης και τη συνεπή συνταγογράφηση και χρήση των αντιικών φαρμάκων θα μειώσουν αισθητά τους αριθμούς των απωλειών. Όλα αυτά θα διασφαλίσουν τηνκανονική λειτουργία της κοινωνίας εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικών ροών.

 

  • Ο Νίκος Τζανάκης είναι καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης- Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας

spot_img
spot_img