Υλικά
• 1 κιλό σαλιγκάρια καθαρισμένα
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 γεμάτες κ.σ πελτέ
• 1-2 κ. σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
• 1/2 φλ. λιαστό κόκκινο κρασί
• 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
• 2 δαφνόφυλλα
• 4-5 κόκκους μπαχάρι
• Αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα τα σαλιγκάρια όπως σας περιγράφω στα μυστικά για σαλιγκάρια, στο τέλος της συνταγής. Αφού λοιπόν καθαρίζουμε και ζεματίσουμε τα σαλιγκάρια, είναι έτοιμα να τα μαγειρέψετε σκέτα, στιφάδο ή γιαχνί με ρύζι, με πατάτες ή κριθαράκι ή χόντρο.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα ανακατεύοντας πότε ποτέ χωρίς να πάρουν χρώμα για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2′, να μην πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύοντας για 1΄. Προσθέτουμε τα ζεματισμένα σαλιγκάρια και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και να ζεσταθούν. Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί. Ανακατεύουμε να εξατμιστούν τα υγρά κατά το ήμισυ. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλουμε ρίχνουμε 3-4 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 2 φλ. νερό ζεστό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε καπάκι και βράζουμε για 30′ μέχρι να πυκνώσει καλά η σάλτσα και να μελώσει.
Ξεσκεπάσουμε το φαγητό και αν έχει πολλά υγρά αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε τα σαλιγκάρια στιφάδο πάντα ζεστά.
Αν πρόκειται να μαγειρέψετε τα σαλιγκάρια με ρύζι, κριθαράκι ή χοντρό, αφού σοτάρετε τα υλικά ρίξετε τα σαλιγκάρια, σβήσετε με το κρασί και βάλε τις ντομάτες με το νερό. Αφήστε να βράσουν όλα μαζί για 15-20′.
