Υλικά
• 250 γρ. ρύζι για πιλάφι
• 400 γρ. ρεβίθια βρασμένα
• 500-600 γρ. ζωμό λαχανικών σε ζεστή θερμοκρασία
• 1 κ.γ. βούτυρο με χαμηλά λιπαρά
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 60 γρ. κουκουνάρι
• 60 γρ. ηλιόσπορο
• 1 πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
• 2-3 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
• αλάτι, πιπέρι
• ½ κ.γ. κουρκουμά
Εκτέλεση
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3’. Προσθέτουμε τον ζωμό και τα καρυκεύματα. Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό για 12-15’.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και τον ηλιόσπορο για 3-4’. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το ξύσμα λεμονιού, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, τον μαϊντανό και τη μαύρη σταφίδα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό, προσθέτοντας τις φέτες πορτοκαλιού.
