Υλικά
• 1 κιλό ρεβίθια
• 5 κρεμμύδια μεγάλα σε λεπτές φέτες
• 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
• 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο – ή και περισσότερο –
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα – προαιρετικά –
• Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε νερό. Τα ξεπλένουμε τα στραγγίζουμε, ρίχνουμε την σόδα, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και πάλι και τα βράζουμε σε χύτρα καλύπτοντας τα με νερό ένα πεντάλεπτο από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα. Όταν βράσουν, με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην γάστρα..
Απλώνουμε από πάνω τα κρεμμύδια που έχουν κοπεί σε φέτες και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου. Στο νερό που έχουμε κρατήσει διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμούμε. Περιλούζουμε τα ρεβίθια και τέλος ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για μιάμιση ώρα περίπου.
