25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΨήφος διαμαρτυρίας ή ψήφος ευθύνης;
spot_img

Ψήφος διαμαρτυρίας ή ψήφος ευθύνης;

-

  • Υπό το πρίσμα αυτό αξίζει να θυμηθούμε ποιο είναι το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, την κράτησε όρθια στο ευρώ και την ΕΕ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης

 

Της Ελίζας Βόζεμπεργκ*

Οι εποχές που οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονταν από κάποιους ως «χαλαρές» ή προσφέρονταν για ψήφο διαμαρτυρίας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε ένα τόσο δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον με την Ευρώπη να δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες σοβαρές κρίσεις και να βιώνει πολεμικές συγκρούσεις στη γειτονιά της, δεν υπάρχουν περιθώρια αδιαφορίας ή αντισυστημικής ψήφου.

Κατά μείζονα λόγο όταν την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ληφθούν ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, το δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας και η νέα ΚΑΠ. Αποφάσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών και θα καθορίσουν τις μελλοντικές προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης.

Μάλιστα το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών είναι διπλό, δοθέντος ότι το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει και τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, καθώς θα κρίνει εάν η πατρίδα μας θα διατηρήσει την πολυπόθητη σταθερότητα, την οποία με τόσο κόπο οικοδόμησε.

Επίσης θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο της προόδου και των μεταρρυθμίσεων, που την οδήγησαν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και εάν θα συνεχίσει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης με διπλάσια ανάπτυξη πέρυσι και τριπλάσια φέτος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συνδυάζοντας  βιώσιμη ανάπτυξη με δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Κατά γενική παραδοχή με κυβέρνηση τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πατρίδα μας έχει γυρίσει σελίδα. Το διεθνές κύρος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, η πιστοληπτική μας ικανότητα έχει αποκατασταθεί, οι ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και ο «Economist» μας επαινεί ως τη χώρα της χρονιάς.

Όμως όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς και την απαραίτητη ευρωπαϊκή συνδρομή. Γι’ αυτό το λόγο το δεύτερο μεγάλο στοίχημα των ευρωεκλογών είναι ποια πολιτική δύναμη θα εκπροσωπήσει με τους περισσότερους ευρωβουλευτές την πατρίδα μας στην Ευρώπη και ποιοι ευρωβουλευτές είναι σε θέση να διεκδικήσουν τις καλύτερες λύσεις για τα ζητήματα με ελληνικό ενδιαφέρον.

 

Το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ

 

Υπό το πρίσμα αυτό αξίζει να θυμηθούμε ποιο είναι το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, την κράτησε όρθια στο ευρώ και την ΕΕ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, επέλεξε πάντοτε τη σωστή πλευρά της ιστορίας και πιστεύει διαχρονικά στις ευρωπαϊκές αξίες.

Είναι το ίδιο κόμμα που τώρα πρωταγωνιστεί στην Ενωμένη Ευρώπη, γνωρίζοντας όχι μόνο να παρεμβαίνει, να προτείνει και να χτίζει διεθνείς συναινέσεις, αλλά και να αντιστέκεται όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί.

Επειδή όμως οι πολίτες τον Ιούνιο δεν θα ψηφίσουν για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον, ας αναρωτηθούμε και ποιο είναι το κόμμα που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν εξαγωγή της αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες, εκθέτοντας εδώ και τρία χρόνια συνειδητά και σκόπιμα την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Μάλιστα έφθασαν στο σημείο όχι μόνο να διασύρουν τη χώρα διεθνώς, αλλά και να ζητούν ακόμη και τη διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Προκαλεί θλίψη ότι Έλληνας ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ήταν ο εμπνευστής του κατάπτυστου ψηφίσματος, που αμφισβητεί το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας, ισχυρίζεται ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί και ότι ο Τύπος φιμώνεται, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι σχεδόν για κάθε τραγικό ναυάγιο με μετανάστες στο Αιγαίο δεν ευθύνονται οι διακινητές, αλλά το Λιμενικό Σώμα.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επιχειρούν να καλύψουν το έλλειμμά τους σε πολιτικές θέσεις με τέτοιου είδους επιθέσεις, με προφανή στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Όμως οι πολίτες δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί που περιφρουρούν τα σύνορά μας, επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο και ποιοι είναι αυτοί που τα ήθελαν ορθάνοιχτα και αφύλακτα. Ποιοι θωρακίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, με μαχητικά Rafale και F35, με φρεγάτες Belharra και με ελικόπτερα Romeo και ποιοί καταψήφιζαν ακόμα και τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι κάλπες των ευρωεκλογών δεν προσφέρονται ούτε για χαλαρή ψήφο ούτε για ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά μόνο για ψήφο ευθύνης, τόσο για την εκπροσώπηση της πατρίδας μας στην Ευρώπη όσο και για την εσωτερική πολιτική ισορροπία. Γιατί η αμφισβήτηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα μπορεί να κλονίσει κατακτήσεις που τώρα θεωρούνται δεδομένες και να ανακόψει την ορμή του τόπου προς τα εμπρός.

 

  • Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κι εκ νέου υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου

 

spot_img
spot_img