32.7 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠροάγγελος ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης
spot_img

Προάγγελος ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης

-

  • Αποτέλεσε ανάσταση για το σύστημα η χρόνια καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων

 

Του Δήμου Κουμπούρη*

 

Μόνο «δοξάσαμε» δεν ακούσαμε τις τελευταίες μέρες από το στόμα του Υπουργού εργασίας κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, όταν στημένος και χωρίς αντίλογο μπροστά στις κάμερες των TV εξαγγέλλει για μια ακόμη φορά την «ταχύτατη» έκδοση των συντάξεων. Πρόκειται για επίτευγμα τονίζει ο υπουργός (και συμπληρώνει με το ίδιο στόμφο ο παρουσιαστής που έχει στηθεί για το ίδιο λόγο), γιατί μετά από 14 χρόνια χρονοβόρων καθυστερήσεων και υποσχέσεων η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας ανακάλυψαν την έκδοση των συντάξεων Fast Trak και τις συντάξεις «εμπιστοσύνης».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική από αυτά που λέγονται γιατί; Γιατί το μεγάλο τους κατόρθωμα είναι ότι οι ανέκδοτες συντάξεις αυτά τα χρόνια έφθασαν σε νούμερα έκδοσης και χρόνο καθυστέρησης στα υψηλότερα νούμερα. Γιατί και οι συντάξεις που εκδίδονται πάλι δεν είναι οριστικές και απαλλαγμένες από λάθη  και παραλείψεις οι οποίες στην συνέχεια συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους.

Αλλά γιατί έχουν προκύψει όλα αυτά τα προβλήματα τις καθυστερήσεις της έκδοσης των συντάξεων όταν παλαιότερα στις αρχές τις δεκαετίας του έτους 2000 οι συντάξεις εκδίδονταν το αργότερο σε 3μήνες; Είναι όλα αυτά που τόσο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις θέλουν να κρύβουν.

Ανάσα για το σύστημα

Η καθυστέρηση των συντάξεων την περίοδο της κρίσης και των  μνημονίων ήταν μια ανάσα για το σύστημα να δημιουργεί ανασφάλεια και υποταγή των συνταξιούχων στα μέτρα περικοπών των συντάξεων. Ταυτόχρονα ένα καλό κομπόδεμα ώστε να γίνει εύπεπτο το κούρεμα δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποτελούν την καρδιά του συστήματος.

Από το 2009 αφού από τα ασφαλιστικά ταμεία αποχώρησαν χιλιάδες εργαζόμενοι για συνταξιοδότηση και  έχουν προσληφθεί ελάχιστοι.

Αντί να υπάρχει ένα κεντρικό δημόσιο μηχανογραφικό σύστημα που να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων με σύγχρονα μηχανήματα, αυτό έχει αφεθεί στις εμπορευματικές ορέξεις πολυεθνικών ομίλων που στην ουσία απομυζούν εκατοντάδες εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια, παραδίδοντας τα  λογισμικά με ρυθμούς χελώνας την στιγμή που χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες.

Όλα αυτά αξιοποιούνται ώστε να ανοίξει η παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης αφού όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση αντί να προσλάβει στα ασφαλιστικά ταμεία το αναγκαίο προσωπικό και σύγχρονο μηχανογραφικό εξοπλισμό, προχώρησε σε ψήφιση νόμου που η έκδοση των συντάξεων παραδίδεται με το αζημίωτο σε μεγαλολογιστικά και μεγαλοδικηγορικά γραφεία.

Η πλήρη αντίθεση

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεση τους σε όλες αυτές απαράδεκτες πρακτικές και ολιγωρίες τις κυβέρνησης.

Μαζί με όλα τα αιτήματα που προβάλουμε και διεκδικούμε για αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά στα δώρα μας, το ΕΚΑΣ, την καταβολή σε όλους των αναδρομικών, προσλήψεις, υγειονομικού προσωπικού κτλ, προβάλουμε και διεκδικούμε, την άμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία στα ασφαλιστικά ταμεία, εφοδιασμό σύγχρονων μηχανημάτων για την έκδοση των συντάξεων, άμεση δημιουργία δημόσιου μηχανογραφικού με απαλλαγή των υπηρεσιών και των λογισμικών από τα νύχια των πολυεθνικών του είδους, καθώς το σταμάτημα σε κάθε διαδικασία της έκδοσης συντάξεων από κάθε είδος ιδιώτη.

  • Ο Δήμος Κουμπούρης είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ-ΕΤΜ

spot_img
spot_img
spot_img