16.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΠρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
spot_img

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

-

Υλικά
• 250 gr πράσα, καθαρισμένα (το λευκό ή/και το τρυφερό πράσινο μέρος)
• 120 gr καρότα
• 60 ml ελαιόλαδο
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
• 1 αυγό
• 80 gr γιαούρτι
• 45 ml γάλα
• 3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μάραθο
• 120 gr ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα
• 80 gr γραβιέρα
• 2 κουταλάκια μπέικιν
• Αλάτι-Πιπέρι
• 100-130 gr αλεύρι
• Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι σε καρεδάκια με το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και βράζουμε για 10 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν λίγο. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το καρότο τριμμένο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το γιαούρτι, το γάλα, το αυγό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα τυριά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα λαχανικά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και ζυμώνουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 30Χ15 και πασπαλίζουμε την επιφάνεια αφού τη στρώσουμε, με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Τρώγεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

spot_img
spot_img