Ένα από τα ωραιότερα φαγητά που έφεραν οι Μικρασιάτες στην Ελλάδα είναι τα σουτζουκάκια. Σήμερα θα δούμε μία συνταγή από την Κωνσταντινούπολη πιο ελαφρά, καθώς θα είναι ψητά και όχι τηγανητά με λιγότερο λάδι
Υλικά
- 650 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς με λιγότερο λίπος (
- 2/3 κούπας τριμμένος τάκος (στο μούλτι)
- 4 κουτ. σούπας κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 – 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο, ελαφρώς καβουρντισμένοι σε τηγάνι χωρίς λάδι και καλά κοπανισμένοι
- 1 πρέζα κανέλα
- 4 γρ. αλάτι, πιπέρι
- 1 – 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
Σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου ελαφρά κοπανισμένη
- 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ή θυμάρι ξερά)
- 1 κονσέρβα ντοματάκια πολτοποιημένα
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα για τα πολίτικα σουτζουκάκια, ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τη ντομάτα, το σκόρδο, το μυρωδικό της επιλογής μας, 2 κούπες νερό και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα. Προς το τέλος προσθέτουμε δύο κουτάλια σούπας ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αφού ετοιμάσουμε τα σουτζουκάκια τα βάζουμε σε ένα ταψί (προτιμότερο με αντικολλητικό χαρτί)και τα ψήνουμε για 6-7 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε μαγειρευτούν για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ανάλογα με τα γούστα του καθενός μπορούμε να πασπαλίσουμε με επιπλέον κύμινο.
Ιδανικό θα είναι να συνδυάσουμε τα σουτζουκάκια με καστανό ρύζι και λίγο γιαούρτι.