- Κάρφωσε τον γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. η Ασημακοπούλου με επιστολή που απέστειλε στους παραλήπτες των e-mails
Απάντηση στις καταγγελίες αποδήμων για τα περιβόητα e-mails που στάλθηκαν από το γραφείο της έδωσε με επιστολή της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που τους απέστειλε, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ρητά ότι τα προσωπικά δεδομένα τους περιήλθαν στα χέρια της, στα τέλη Ιανουαρίου 2024, σε ψηφιακή μορφή, από τον τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο.
Σημειώνει επίσης ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία από την εγγραφή των αποδήμων στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Παράλληλα, επιχειρεί να δικαιολογήσει την αποστολή των μηνυμάτων, επικαλούμενη απόφαση της απόφαση της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η οποία προβλέπει «την παροχή, στους υποψηφίους κάθε συνδυασμού, από τα Μητρώα των δικηγορικών συλλόγων, όλων των στοιχείων επικοινωνίας των δικηγόρων-εκλογέων για λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Τέλος, η κα Ασημακοπούλου αναφέρει ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και τονίζει ότι πρέπει πλέον να εκλείψουν οι όποιες ανησυχίες τους για την ασφάλεια των δεδομένων που περιήλθαν στην κατοχή της.
Από το περιβάλλον του κ. Θεοδώροπουλου πάντως, σημειωνόταν ότι ο νόμος του 2019 – αποτέλεσμα συμβιβασμού & διαπραγμάτευσης (απαιτούνταν 200 βουλευτές)- που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση δεν είχε αυστηρό πλαίσιο για την διάθεση των εκλογικών καταλόγων και όριζε επιφύλαξη για την διάθεση των e-mails (και όχι χρήση) σε αντίθεση με το νόμο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές που ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ και εξαιρούσε πλήρως e-mails & τηλέφωνα. Η κ. Ασημακοπούλου πήρε στα χέρια της εκλογικούς καταλόγους που διαμορφώθηκαν με βάση τον παλαιότερο νόμο και οι οποίοι νομίμως περιήλθαν στην κατοχή των κομμάτων και της ίδιας, καθώς ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. στην Ευρωβουλή. Το πώς κάνει κανείς χρήση του αρχείου, όμως, είναι μια άλλη συζήτηση.