13 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΠιλάφι θαλασσινών
spot_img

Πιλάφι θαλασσινών

-

Υλικά
• 1 συσκευασία Χταπόδι πλοκάμι 600 γραμμάρια
• 1 συσκευασία γαρίδες χωρίς κέλυφος, γίγας με ουρά 350 γραμμάρια
• 1 δαφνόφυλλο
• 50 ml ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια
• 2 σκ. Σκόρδο
• 3 χρωματιστές πιπεριές
• 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 φλυτζάνι ντομάτα κον κασέ
• 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
• 200 ml λευκό κρασί
• 500 γραμμ. ρύζι μακρύκοκκο
• 1 lt ζεστό νερό
• Αλάτι-πιπέρι
• 2 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το δαφνόφυλλο και το μισό κρασί. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 30’ σε χαμηλή φωτιά. Κρατάμε το ζωμό χωριστά και κόβουμε τα πλοκάμια χταποδιού σε φέτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πιπεριές.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 4-5’ να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε μικρά καρέ. Σοτάρουμε για 1-2’, μόνο να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί. Προσθέτουμε το κρασί και τη ψιλοκομμένη ντομάτα, το ζωμό του χταποδιού και το ζεστό νερό. Έπειτα βάζουμε, το κομμένο και βρασμένο χταπόδι.
Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε την πάπρικα. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 12-13’. Ανακατεύουμε 1-2 φορές κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2-3’. Σβήνουμε την εστία. Σκεπάζουμε το ρύζι κι αφήνουμε να σταθεί για 5’.
Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό το φαγητό. Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι το πιλάφι με χταπόδι και γαρίδες.

spot_img
spot_img