15.2 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΠετιμεζόπιτα
spot_img

Πετιμεζόπιτα

-

Υλικά
• 1 κουτ. σούπας ταχίνι (το χρησιμοποιούμε για να «λαδώσουμε» το σκεύος) ή ελαφρύ ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
• 1 1⁄2 κούπα (200 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης
• 1 κούπα (130 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου
• 1 1⁄2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος σε σκόνη
• 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
• 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 3/4 κούπας (150 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
• ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
• 1/2 κούπα (100 γρ.) ελαιόλαδο
• 1 + 1/4 κούπας (350 γρ.) πετιμέζι
• 1/4 κούπας (40 γρ.) σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) ή στους 160°C (αέρας). Με το ταχίνι αλείφουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή μιας στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 25 εκ..Αν δεν έχουμε ταχίνι, βάζουμε ελαφρύ ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο, όμως συνιστούμε το ταχίνι γιατί, εκτός του ότι θα βοηθήσει να μην κολλήσει το γλυκό στο ταψί, χαρίζει και μια ιδιαίτερη, γήινη γεύση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλευριά με τους σπόρους γλυκάνισου, τον τριμμένο γλυκάνισο, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και το ξάσμα πορτοκαλιού.
Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών μέσα στο μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Αδειάζουμε στη φόρμα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το σουσάμι και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά τρυπώντας στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το κόβουμε λοξά σε κομμάτια-ρόμβους.

spot_img
spot_img