Υλικά
• 500 γρ. πατάτες baby
• 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
• 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουτ. σούπας για το πλάσιμο
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο
• ½ κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
• Αλάτι-πιπέρι
Για το ψήσιμο
• 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
• σχοινόπρασο ή φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι
• 1 χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Μόλις μαλακώσουν, αμέσως τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ, τη γραβιέρα, το αλεύρι, το βούτυρο, το λευκό πιπέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Ανακατεύουμε καλά και αφού ενωθούν τα υλικά, γυρνάμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί. Αλευρώνουμε με 1 κουτ. σούπας αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλή πίτα με περίπου 26 εκ.
Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ένα τηγάνι που θα χωράει άνετα η πίτα 28 εκ., το ζεσταίνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε μέσα την πατατόπιτα και την ψήνουμε 12΄ από την κάθε πλευρά. Εναλλακτικά την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε την πατατόπιτα ζεστή με σχοινόπρασο, θυμάρι και χωριάτικο λουκάνικο.
