15.2 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΠαστίτσιο με κατσίκι από την Κεφαλονιά
spot_img

Παστίτσιο με κατσίκι από την Κεφαλονιά

-

Υλικά

1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμη, μαλακωμένο, για το ταψί
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1.500 γρ. κατσικίσιο μπούτι, με το κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
125 ml ροζέ, ξηρό κρασί
6 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια, σε μικρά καρέ
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
3 ξυλάκια κανέλα
500 γρ. μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
2 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ξερή μυζήθρα + λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα
1/4 κουτ. γλυκού σκόνη μοσχοκάρυδου
Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε παστίτσιο με κατσίκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να καραμελώνουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το κατσίκι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Σβήνουμε με το κρασί.
Εν συνεχεία ρίχνουμε τις ντομάτες, το μπούκοβο, την κανέλα και το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 50 – 55 λεπτά, μέχρι το κατσίκι να μαλακώσει αρκετά. Λίγο πριν από το τέλος, ρίχνουμε αλάτι και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το κατσίκι να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε, κομματιάζοντας το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
Όταν ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ, είτε κρύα, είτε ζεστή, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ στρόγγυλο ταψί κατά προτίμηση πήλινο, ή μια μέτρια πήλινη γάστρα. Απλώνουμε στο σκεύος τα μισά μακαρόνια. Τα καλύπτουμε με το κατσίκι και τη σάλτσα του. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, περιχύνουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την επιπλέον μυζήθρα. Ψήνουμε το παστίτσιο με κατσίκι για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.

spot_img
spot_img