21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
spot_img

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

-

 

Ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά με τυρί

Υλικά

  • 750 γρ στήθος κοτόπουλου
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 1/4. κ. γ. πιπέρι
  • ¼ κ. γ. σκόνη σκόρδου
  • 70 γρ κρέμα τυρί
  • 225 γρ τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 20 γρ μαγιονέζα
  • 10 γρ. μουστάδρα
  • 50 γρ τριμμένη μοτσαρέλα για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το στήθος του κοτόπουλου κάθετα σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις απλώνουμε με απόσταση μεταξύ τους, καλύπτουμε με ένα πλαστικό και με το σφυρί των σνίτσελ τα χτυπάμε να απλώσουν και να γίνουν πιο λεπτά. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου και από τις δύο πλευρές. Αλείφουμε ένα-ένα όλα τα φιλετάκια με κρέμα τυρί, γεμίζω με τριμμένη παρμεζάνα και τα βάζουμε στην άκρη τους από μια φέτα ντομάτας (λεπτά κομμένη).

Τα τυλίγουμε ξεκινώντας από το μέρος που είναι η ντομάτα και τα μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος με την ένωση τους προς τα κάτω. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και την απλώνουμε με ένα πινέλο το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 40 λεπτά, βγάζω προσθέτοντας έξτρα τριμμένη παρμεζάνα από πάνω, τα γυρίζουμε στον αέρα και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να λιώσει το τυρί.

 

 

Χοιρινό με λάχανο

Υλικά

  • 500 γρ. χοιρινό μπούτι
  • 2 λουκάνικα χωριάτικα
  • 1 κιλό λάχανο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 200 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 200 ml. χυμό ντομάτας
  • 1/4 κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 3 κ.σ. σέλινο
  • 1 καρότο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλ.κ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. Σκόρδο
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε καλά το λάχανο, αφαιρούμε το κοτσάνι, τα εξωτερικά φύλλα και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λάχανο. Το βράζουμε για 4-5 λεπτά και το σουρώνουμε. Τώρα στην κατσαρόλα μας ζεσταίνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μας κομμένο σε μεγάλες μπουκιές.

Όταν πάρει ωραίο χρώμα το κρέας, ρίχνουμε 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο. Μόλις μαραθεί καλά το κρεμμύδι, προσθέτουμε 2 λουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε φέτες και τα σοτάρουμε και αυτά.

Ρίχνουμε 200 γραμμάρια ντομάτα ψιλοκομμένη, 200ml χυμό ντομάτας (ελαφρώς συμπυκνωμένο), 2 φύλλα δάφνης, 1 κούπα ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40-45 λεπτά. Τώρα προσθέτουμε 1 καρότο σε φέτες, 3 κουταλιές της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο (το κοτσάνι, όχι τα φύλλα), αλάτι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή και το λάχανο χωρίς τα υγρά του.

Ανακατεύουμε προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το λάχανο.

 

 

Μελιτζανόρυζο

 

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένες ντομάτες ή έτοιμο χυμό ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι-Πιπέρι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις κρατάμε σ’ ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τις φέτες ντομάτας και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

 

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με γκανάς μαύρης σοκολάτας

 

Υλικά

Για τον χαλβά:

  • 150 γρ βούτυρο ανάλατο
  • 300 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • 450 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 600 μλ νερό

Για την γκανάς:

  • 150 γρ κουβερτούρα κλασική
  • 130 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 35 γρ βούτυρο ανάλατο
  • ξύσμα σοκολάτας ή τρούφα σοκολάτας

 

Εκτέλεση

Για τον χαλβά:

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Παράλληλα, σε μια δεύτερη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα. Στο μεταξύ, το σιρόπι μας θα είναι έτοιμο. Μόλις η ζάχαρη έχει λιώσει, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, με πολλή προσοχή, φορώντας γάντια για να προστατευτούμε.

Ανακατεύουμε με ταχύτητα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά και ο χαλβάς μας να πήξει. Μεταφέρουμε τον χαλβά στο τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε τον χαλβά στο ψυγείο να πήξει.

Για την γκανάς:

Τοποθετούμε τη σοκολάτα, τεμαχισμένη, σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα και το βούτυρο. Μόλις πάρουν βράση και το βούτυρο έχει λιώσει εντελώς, χύνουμε το μείγμα πάνω στη σοκολάτα. Περιμένουμε 4-5 λεπτά και έπειτα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με αργές κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια λεία γκανάς. Μόλις η γκανάς κρυώσει, την τοποθετούμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώσπου να πήξει τόσο που να μπορούμε να της δώσουμε σχήμα με το κορνέ. Γεμίζουμε ένα κορνέ με μύτη τύπου ανοιχτό αστέρι με την γκανάς και διακοσμούμε την επιφάνεια του χαλβά. Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας ή τρούφα.

Φυλάμε τον χαλβά στο ψυγείο, σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, για 1 βδομάδα.

spot_img
spot_img
spot_img