8.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΠαπουτσάκια μελιτζάνας με γιαούρτι
spot_img

Παπουτσάκια μελιτζάνας με γιαούρτι

-

Ένα από τα κλασικά καλοκαιρινά πιάτα είναι τα παπουτσάκια με μπεσαμέλ. Ένα φαγητό που εάν πετύχει είναι μία θεσπέσια γεύση για τον ουρανίσκο. Αν θεωρείται ότι με την μπεσαμέλ είναι βαρύ, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σάλτσα γιαουρτιού.

Υλικά

Για τα παπουτσάκια

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον κιμά

  • 13 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. μοσχαρίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο ή κιμά
  • 100γρ. κονιάκ
  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα

  • 400γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 2 αβγά
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαρακώνουμε με ένα μαχαίρι και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, τις αλείφουμε με 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η σάρκα τους.

Όσο ψήνουμε τις μελιτζάνες σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά, και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το φύλλο δάφνης και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να είναι έτοιμος ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα του. Ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Για την κρέμα: Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, τις γεμίζουμε με τον κιμά πρώτα και μετά απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε με τη υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, μέχρι να πάρουν χρώμα.

 

spot_img
spot_img