27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠάμε σε εκλογές που κανένας δεν θέλει
spot_img

Πάμε σε εκλογές που κανένας δεν θέλει

-

  • Οι πολίτες ενδιαφέρονται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ και τα κόμματα επί της ουσίας γνωρίζουν ότι δεν τους προσφέρουν τίποτα

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

 

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πολίτες γίνονται αποδέκτες ενός έντονου προεκλογικού κλίματος. Κι όμως οι περισσότεροι μοιάζουν απαθείς σε όσα λένε τα κόμματα και στις αλληλοκατηγορίες. Για ποιον λόγο; Μα επειδή η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως δεν θα λύσουν τα προβλήματα τους οι πρόωρες εκλογές. Ίσως μάλιστα του τα διογκώσουν.

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι διαρροές από το Μαξίμου ακόμη κι εντός του Σεπτεμβρίου μπορούν να στηθούν κάλπες. Και φυσικά όταν μιλάμε για κάλπες εννοούμε τουλάχιστον δύο εκλογικές διαδικασίες. Η πρώτη θα εκλέξει βουλευτές με το σύστημα της απλής αναλογικής και η δεύτερη με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όπου το πρώτο κόμμα μπορεί να λάβει μπόνους έως και 40 έδρες.

Με βάση και τις δημοσκοπήσεις όπως είπαμε η πλειονότητας των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Εξάλλου δεν αναμένει ότι έχουν να προσφέρουν κάτι στο κοινωνικό σύνολο. Τουναντίον θα υπάρχει μία παραλυσία του δημοσίου τομέα τουλάχιστον για ένα δίμηνο και μάλιστα εν μέσω μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης, που έχει φέρει τον πληθωρισμό σε ποσοστό ρεκόρ από το 1995.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο πληθωρισμός τρέχει με 12% και παρά τις προβλέψεις Κομισιόν, Τραπέζης της Ελλάδος και άλλων οργανισμών ότι θα πέσει στο 7%, εν τούτοις οι έμποροι κάνουν λόγο ότι ο Σεπτέμβριος ια είναι πολύ δύσκολος για την πλειονότητα των νοικοκυριών. Ένας μήνας κριτήριο, καθώς πέραν των λογαριασμών τον συγκεκριμένο μήνα επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και από την αγορά των σχολικών ειδών.

Ταυτόχρονα δεν φαίνεται φως στο τούνελ του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι υποτίθεται ότι κατέκτησαν το Ντονμπάς, αλλά ποιος βάζει το χέρι στο ευαγγέλιο ότι όντως θα σταματήσει τις επιθέσεις και θα επιδιώξει ανακωχή με την λειψή Ουκρανία; Αλλά ποιος πιστεύει ότι ο Ζελένσκι θα δεχθεί ένα υποτιμητικό συμβιβασμό για την Ουκρανία; Οπότε ο εκεί πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα. Ειδικά τώρα που αποκαλύπτεται ότι τον πόλεμο τον υποδαυλίζουν ανοικτά οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Με βάση όλα τα παραπάνω εάν μετά την εορτή της Παναγίας δούμε τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα κατανοήσουμε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι στο προαύλιο μας. Ένας από τους λόγους που πολύ πιθανό να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές είναι η οικονομία και οι δυσκολίες που έχουν προκύψει από την ενεργειακή κρίση.

Όμως είναι λύση η πρόωρες εκλογές ακόμη και για τα ίδια τα κόμματα. Και για το κυβερνών, αλλά και για όσα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Εδώ ισχύει αυτό που λένε κάποιοι αναλυτές, ότι το θυμικό συγκρούεται με τη λογική και η επιθυμία με το συμφέρον.

Κανείς δεν τις θέλει

Κάπως έτσι και οι πρωταγωνιστές πάνε σε εκλογές που δεν θέλουν και που δεν είναι σίγουροι ότι τελικά θα τους βολέψουν στα μακροπρόθεσμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και τώρα που μάλλον έχει πειστεί από τους συνεργάτες του για την αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών, εξακολουθεί να θεωρεί ως σωστό ότι η κοινοβουλευτική θητεία μίας κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρώνεται. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως όντως οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες θα είναι δύσκολοι. Όμως ακόμη και εάν αντιμετωπίσει αυτή την κρίση δεν θα μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη. Δεν μπορεί το επόμενο καλοκαίρι να πάει ξανά σε εκλογές. Δηλαδή επί της ουσίας τις εκλογές δεν τις θέλει ο πρωθυπουργός, που λογικά θα είναι και ο νικητής. Απλά δεν θα έχει σίγουρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 βουλευτών. Στην καλύτερη θα είναι αυτοδύναμος με 152-153 βουλευτών.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα, που εδώ και καιρό ακούμε να λέει ότι επιθυμεί τις εκλογές. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι επί της ουσίας δεν το επιθυμεί ούτε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει… «να κοιμηθεί ο Θεός» που λέει και η νεολαία. Οπότε για ποιον λόγο επιθυμεί να ηττηθεί για μία ακόμη φορά; Το πιο λογικό ήταν να περιμένει μέχρι την επόμενη άνοιξη ελπίζοντας σε περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης. Τουναντίον με νέα ήττα στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου αυξάνει την εσωστρέφεια στο κόμμα του και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Αλλά και για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το Νίκο Ανδρουλάκη, είναι καλύτερα οι εκλογές να διεξαχθούν αργότερα. Ώστε να έχει μετατραπεί σε πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του πολιτικού μας συστήματος. Μέχρι τότε και το κυβερνητικό πρόγραμμα θα έχουν ακούσει μέσες-άκρες οι πολίτες και συνολικά θα υπάρχει μία καλύτερη ενημέρωση για το τι πρεσβεύει το νέο ΠΑΣΟΚ.

Οπότε από τη στιγμή που όλοι δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές για ποιον λόγο πιθανότατα θα προκηρυχθούν; Για ποιο λόγο θα περάσουμε σχεδόν όλο φθινόπωρο με υπηρεσιακή κυβέρνηση και τις αγορές να κερδοσκοπούν κατά των χωρών και να ταλαιπωρούν τους λαούς με τις τιμές των καυσίμων; Ίσως θα τις κάνουμε για να σκοτώσουμε την πλήξη μας.

spot_img
spot_img
spot_img