20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟπλίζει την υγεία το καρπούζι
spot_img

Οπλίζει την υγεία το καρπούζι

-

  • Το λυκοπένιο σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Α και C, το κάλλιο, της βιταμίνης Β6, βοηθά παράλληλα στην καταπολέμηση του λίπους και της χοληστερόλης

 

Μία από τις αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού είναι αναμφίβολα η απόλαυση του καρπουζιού. Μία παγωμένη φέτα από αυτό το καλοκαιρινό φρούτο είναι από τις λατρεμένες μικροαπολαύσεις.

Στην Ελλάδα, το καρπούζι εμφανίζεται στο τραπέζι κυρίως μετά το μεσημεριανό φαγητό, αποτελώντας το ιδανικότερο επιδόρπιο ενός ζεστού μεσημεριού. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που του δίνουν μια εντελώς ελληνική διάσταση, συνδυάζοντάς το με φέτα, ένα «πάντρεμα» φαινομενικά παράδοξο, που «κερδίζει» όμως όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Η γλυκιά του γεύση, η δροσιά που μας προσφέρει, αλλά και το ότι αποτελεί ένα ελαφρύ σνακ είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που προτιμάμε το καρπούζι. Ωστόσο, όπως τονίζει η Κρίστι Βέμπεν, εγγεγραμμένη διαιτολόγος – διατροφολόγος στο Μανκάτο της Μινεσότα, το φρούτο με τα έντονα χρώματα «κρύβει» και πολλά οφέλη για τον οργανισμό, που θα μας κάνουν να το αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.

Η προσφορά στην υγεία

Για παράδειγμα, το καρπούζι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα από όλες τις τροφές σε λυκοπένιο ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, αποτελεί την ιδανική διατροφική απόλαυση του καλοκαιριού, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και C, καλίου, βιταμίνης Β6, έχοντας παράλληλα μηδενικό λίπος, χοληστερόλη και νάτριο.

Η βιταμίνη Α είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του δέρματος και των ματιών, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να διασπάσει την πρωτεΐνη που καταναλώνουμε, διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των νεύρων, ενώ αποτελεί και έναν σημαντικό σύμμαχο του ανοσοποιητικού. Τέλος, το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ορθή λειτουργία των νεύρων.

Η ενυδάτωση

Με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι αποτελεί φυσικά και μια σπουδαία πηγή ενυδάτωσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί το καταλληλότερο σνακ για μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα.

Απολαύστε το μετά το φαγητό σας ως επιδόρπιο ή το απόγευμα, ως ενδιάμεσο σνακ. Αν πάλι αναζητάτε εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης του καρπουζιού, υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε. Απολαύστε, για παράδειγμα, ένα δροσερό και σούπερ θρεπτικό smoothie, μετατρέποντας το καρπούζι σε ρόφημα.

Για μέγιστα οφέλη, προσέξτε τα καρπούζια που διαλέγετε από την αγορά. Αναζητήστε ένα που να είναι σφιχτό, συμμετρικό και βαρύ για το μέγεθός του. Βεβαιωθείτε, επιπλέον, ότι έχει μια κίτρινη κηλίδα στην κάτω πλευρά, που μαρτυρά ότι κάθισε στο έδαφος και ωρίμασε στον ήλιο.

 

spot_img
spot_img
spot_img