32.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟμαδικές αγωγές για την διαρροή των emails
spot_img

Ομαδικές αγωγές για την διαρροή των emails

-

  • Το σκάνδαλο δεν φαίνεται να κλείνει με την αποπομπή της Ασημακοπούλου, καθώς όσοι δέχθηκε διαφημιστικό από την ευρωβουλευτή απαιτούν αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων ψηφοφόρων από τη δεξαμενή του υπουργείου Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, που αποκαλύφθηκε μετά τα emails που έλαβαν απόδημοι από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, δίχως να της έχουν δώσει τα στοιχεία τους.

Και μπορεί να αποκλείστηκε από το ευρωψηφοδέλτιο η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, να αποπέμφθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Σταυριανουδάκης και να εκδιώχθηκε από τον τομέα Απόδημων του κόμματος ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Και δεν μιλάμε μόνο για τις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πλέον η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τις δεκάδες αγωγές που έχουν αρχίσει να κατατίθενται κατά του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα του υπουργείου Εσωτερικών για την διαρροή προσωπικών δεδομένων. Την πρώτη εντολή για αγωγή κατέθεσε μια κάτοικος Ολλανδίας, η οποία είχε υποβάλει τα στοιχεία της για την εγγραφή της στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά της στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023. Ακολούθησαν μέσα σε λίγες ώρες πολλές ακόμη.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, τον δικηγόρο που εκπροσωπεί 30 απόδημους που κατέθεσαν αγωγή, κατά του υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας αποζημίωση διότι «δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές». Ταυτόχρονα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, έχουν αποσταλεί εξώδικα και προς την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., προκειμένου να δώσει απαντήσεις για ποιον λόγο κατείχε τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες. Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε επίσης «το email είναι απόρρητο και δεν χορηγείται στα κόμματα. Κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών. Είναι άνθρωποι από το εξωτερικό που πρόκειται να ψηφίσουν και στις εκλογές που έρχονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χρησιμοποιηθεί το email τους από την κ. Ασημακοπούλου».

Οι επόμενες κινήσεις

Στην πρώτη αγωγή που κατατέθηκε από κάτοικο Ολλανδίας, η ενάγουσα επικαλείται παραβίαση των άρθρων 5, 6, 12 και κυρίως 32 παρ. 4 του GDPR, με έμφαση στην παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου να διασφαλίσει ότι πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενεργούν μόνο κατ’ εντολή του υπεύθυνου επεξεργασίας και ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο «χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ποσού 20.000 ευρώ, έντοκα από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την εξόφληση».

Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό, όσοι κατέθεσαν αγωγές κατά του υπουργείου Εσωτερικών αναμένουν να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα αλλά και η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και εν συνεχεία ανάλογα με το πόρισμα θα κινηθούν και κατά φυσικών προσώπων. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι επόμενες αγωγές θα είναι μόνο κατά του Νίκου Θεοδωρόπουλου, που θεωρείται ως ο φυσικός αυτουργός της διαρροής, ή θα πάρει η μπάλα και τον πρώην πλέον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Οι νομικοί παραστάτες των ομογενών δεν αποκλείουν να υπάρξουν και αγωγές και μηνύσεις, τόσο κατά της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, όσο και κατά της Νίκης Κεραμέως, που δεν απέτρεψε την διαρροή.

Στο μεταξύ, μετά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ανακοίνωσε διεξαγωγή έρευνας παραγγέλθηκε και διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εισαγγελέας αλλά και η Αρχή διερευνούν τα πάντα, χωρίς να περιοριστούν στα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του Μαξίμου.

Η πίεση προς το Μαξίμου

Το χειρότερο για το Μαξίμου είναι ότι όσο διαρκεί αυτός ο ντόρος έχει να αντιμετωπίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μιλούν για «τεράστιο σκάνδαλο» κι εγείρουν ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών με το τελευταίο να είναι αυτό που θέλει να ξορκίσει η κυβέρνηση, αφού συνδέεται με την επιστολική ψήφο και τις ευρωκάλπες που έρχονται τον Ιούνιο.

Διότι, όπως λένε πηγές, αυτό θα οδηγούσε σε υποψίες που δύσκολα θα μπορούσε το Μαξίμου να «αντέξει», όπως:

  • Δεν διασφαλίστηκε το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου, προς επιβεβαίωση των φόβων που είχε εγείρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν προ μηνός ψηφίσθηκε αυτή η εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές.
  • Κατά συνέπεια, η διαβλητότητα «ίσως να ήταν ο βασικός λόγος», λένε, που η κυβέρνηση, δια της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, επιχείρησε στο παρά πέντε της ψηφοφορίας για την ευρω-επιστολική ψήφο να την επεκτείνει και για τις εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο αιφνιδιασμός της κ. Κεραμέως οδήγησε την αντιπολίτευση να καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο, παρότι αρχικά είχε συμφωνήσει να ισχύει η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές.
  • Ο τρίτος λόγος αφορά στην «αχρήστευση» της επιστολικής ψήφου, καθώς, όπως επισημαίνουν, η αποκάλυψη για τη διαρροή των στοιχείων θα τους αποτρέψει από το να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να αποκτήσουν το «επιστολικό δικαίωμα». «Ο φόβος τους δεν θα είναι μήπως διαρρεύσουν τα στοιχεία τους αλλά μήπως διαρρεύσει… η ψήφος τους», αναφέρουν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ανησυχία στο Μαξίμου

Σε ασκήσεις εκλογικής αριθμητικής αναλώνεται το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανάλογα με το κάθε κύμα των κυλιόμενων μετρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να αναπροσαρμόζει την τακτική του, με το βλέμμα στραμμένο στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Παρότι η μία έρευνα μετά την άλλη δείχνουν μία άνετη επικράτηση της Ν.Δ. –και, μάλιστα, με όρους πολιτικής κυριαρχίας- στο Μαξίμου έχουν μία ανασφάλεια που διαρκώς διευρύνεται. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι και τον Μάιο του 2023, οι δημοσκοπήσεις έβρισκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30%-34% και εν τέλει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά βίας πέρασε το 20%. Με άλλα λόγια, οι πολίτες έχουν δείξει πως όταν θέλουν να στείλουν μήνυμα, τότε μπορούν να το κάνουν ακόμη και με τρόπο σαρωτικό και εκκωφαντικό. Αν, λοιπόν, σ’ αυτό τον προβληματισμό προστεθεί η άθλια εικόνα στα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων, που δείχνουν ότι η κοινωνία βαθμολογεί πολύ χαμηλά την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, τότε καθίσταται σαφές ότι ευλόγως ανησυχούν στο Μαξίμου

spot_img
spot_img
spot_img