26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Όλα δωρεάν με τον προσωπικό ιατρό»
spot_img

«Όλα δωρεάν με τον προσωπικό ιατρό»

-

Ο Υπουργός Υγείας ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ μιλάει στην «60+» για όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία

  • «Σιγά-σιγά και με προγραμματισμό θα καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες»

 

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

 

Όταν ο Θάνος Πλεύρης ανέλαβε υπουργός Υγείας πριν από ένα περίπου χρόνο (31 Αυγούστου 2021) με αναπληρώτρια μία εκ των πρωταγωνιστών της πρώτης γραμμής της μάχης κατά του κορωνοϊού, τη Μίνα Γκάγκα, βρέθηκε απέναντι όχι μόνο με τα προβλήματα του υπουργείου Υγείας, αλλά και σε μία σκληρή ρητορική εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και το εντυπωσιακό σε όλη την ιστορία δεν ήταν η κριτική για τις αποφάσεις του ως υπουργός, αλλά επειδή ήταν γιος του Κωνσταντίνου Πλεύρη, που έχει χαρακτηριστεί ως ο θεωρητικός της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα. Ένα από τα επιχειρήματα, πίσω από τα οποία κρύβονταν η σκληρή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο κ. Θάνος Πλεύρης είναι νομικός στο επάγγελμα και όχι γιατρός. Φυσικά αποσιώπησαν ότι ο υπουργός Υγείας απόφοιτος της νομικής σχολής του Πανεπιστημίων Αθηνών, έχοντας διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, έχει ειδίκευση στο Ιατρικό Δίκαιο.

Ο Θάνος Πλεύρης ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ.), όπου εκλέχθηκε βουλευτής το 2007 και ευρωβουλευτής το 2009. Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 προσχώρησε στη Ν.Δ. μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη.

Με το χώρο του υπουργείου Υγείας δεν είναι πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή, καθώς επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και υπουργίας Γεωργιάδη είχε αναλάβει νομικός σύμβουλος του υπουργού συμμετέχοντας στην κατάρτιση πολλών νομοσχεδίων.

Μία άλλη σχέση του κ. Πλεύρη με το χώρο της υγείας ήταν η σοβαρή περιπέτεια από την οποία βγήκε νικητής το 2016 μετά από μία επέμβαση ρουτίνας, όπου λόγω ενός μικροβίου διασωληνώθηκε. Αυτή η περιπέτεια έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του και γι’ αυτό το λόγο λέει χαρακτηριστικά σε όλους τους συνομιλητές του: «Πολλές φορές όταν περνάς κάτι τέτοιο βιωματικό, τα βλέπεις πιο σφαιρικά και όχι τόσο απόλυτα. Με επηρέασε και είδα τα πράγματα πιο ισορροπημένα». Η συγκεκριμένη περιπέτεια έχει κάνει τον κ. Πλεύρη να εξοργίζεται όταν άκουγε νέους ανθρώπους να λένε κατά την περίοδο της πανδημίας «εντάξει εγώ είμαι νέος και σιγά μην διασωληνωθώ».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην 60+ ο Θάνος Πλεύρης εξηγεί τον θεσμό του προσωπικού ιατρού και το ότι πλέον οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν δωρεάν υπηρεσίες, από επισκέψεις στο ιατρείο μέχρι και συνταγογραφήσεις για τα φάρμακα τους, έως και για τις παραπεμπτικές παρακλινικές εξετάσεις. Επίσης ο κ. Πλεύρης αναφέρεται στο πως θα αντιδράσει το κράτος σε νέο κύμα της πανδημίας και τέλος ξεκαθαρίζει το σχέδιο με το οποίο θα καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει στα νοσοκομεία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πλεύρη είναι η ακόλουθη:

 

-Υπουργέ να ξεκινήσουμε αρχικά από τον νέο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. Τι ακριβώς θα είναι; Πώς θα λειτουργεί; Ποια τα οφέλη για τους ασφαλισμένους;

«Ο πολίτης θα έχει τον προσωπικό του γιατρό ο οποίος θα έχει τον ιατρικό του φάκελο, θα του συνταγογραφεί τα φάρμακα του και τις εξετάσεις του, θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει  και θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση. Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή για τους πολίτες και θα είναι εντελώς δωρεάν. Η βασική διαφορά που θέλουμε να κάνουμε από το μοντέλο που υπήρχε ως τώρα, είναι ότι δεν θέλουμε έναν γιατρό μόνο για συνταγογράφηση. Αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα οι γιατροί οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο βαθμό, οι γενικοί γιατροί εξυπηρετούν σε σημαντικό ποσοστό τη συνταγογράφηση πληθυσμού.  Θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή όσων γιατρών θέλουνε να συμμετάσχουν και  δεν θα είναι υποχρεωτικό. Θα είναι γιατροί των κέντρων υγείας και ιδιώτες γιατροί. Άρα, όλοι οι γενικοί γιατροί σε πρώτη φάση και οι ειδικοί γιατροί».

Η παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού ιατρού θα είναι δωρεάν; Θα υπάρχει περιορισμός των δωρεάν επισκέψεων;

«Όλες οι παροχές του προσωπικού ιατρού θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Έτσι οι πολίτες πλέον θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και τις εξετάσεις τους χωρίς να πληρώνουν ενώ θα κάνουν και τις προληπτικές τους εξετάσεις με το παραπεμπτικό του προσωπικό τους γιατρού».

-Πότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή; Και αν κάποιος ασφαλισμένος δεν εγγραφεί, τι επιπτώσεις θα έχει;

«Ξεκινούν οι εγγραφές από 1η Ιουλίου. Από 1η Ιουλίου οι πολίτες γράφονται σε προσωπικό γιατρό είτε σε πλατφόρμα, είτε απευθείας. Θα χρησιμοποιηθούν και τα φαρμακεία που θα έχουν λίστες και οι χώροι πρωτοβάθμιας. Για τους πολίτες θα υπάρχει μικρότερη συμμετοχή, γιατί θέλουμε να δώσουμε κίνητρο να εγγραφούν. Όσοι εγγράφονται θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις. Αντιθέτως, όσοι δεν εγγράφονται θα πληρώνουν μεγαλύτερη. Θέλουμε να εγγραφεί ο πολίτης, γιατί αυτό είναι η πρώτη πύλη που θα βοηθήσει τους πολίτες να έχουν το γιατρό τους δωρεάν».

Να έρθουμε στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού που απασχολεί την ανθρωπότητα πάνω από 2 χρόνια τώρα. Πλέον τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, όμως τι περιμένετε από Σεπτέμβριο; Τι περιμένουν οι ειδικοί;

«Όλοι οι ειδικοί στην Ελλάδα, και οι ομόλογοι Υπουργοί Υγείας, εκφράζουν ανησυχία ότι από το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει γύρισμα της πανδημίας, θα υπάρξει μία άνοδος φυσιολογική, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείχνει η πανδημία μια δυναμική. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, δηλαδή στην συνύπαρξή μας πια με τον κορωνοϊό που σημαίνει ότι τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και  θα αφορούν κυρίως ευάλωτο πληθυσμό. Δηλαδή πληθυσμός που κατά βάση κινδυνεύει από τη νόσηση γιατί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει επιτευχθεί και μια ανοσία από το μεγάλο ποσοστό πλέον των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί αλλά υπάρχει και μια φυσική ανοσία γιατί πλέον έχει νοσήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού».

Τα μέτρα της πανδημίας

Κύριε υπουργέ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων μήπως εξετάζεται να επανέλθουν νέα μέτρα;

«Έχουμε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πια δεν είναι επιλογή. Ότι είναι τέτοια η μεταδοτικότητα που δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα. Φαίνεται ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων ατόμων που έχουν νοσήσει. Και επιπλέον βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται σε έντονο βαθμό και στη χώρα μας οι υπομεταλλάξεις αυτές της Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό. Μας εξηγούσαν στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, ότι κάποιος που έχει περάσει την Όμικρον τη βασική, δε σημαίνει ότι δε θα νοσήσει άμεσα κιόλας σχετικά. Προφανώς και ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μία φυσική ανοσία, αλλά αυτή δεν είναι η φυσική ανοσία που γνωρίζαμε ότι αισθανόταν ο άλλος για πέντε-έξι μήνες ότι έχει μία ασφάλεια. Άρα ως προς τη νόσηση δεν υπάρχει ασφάλεια. Ως προς τη βαριά νόσηση υπάρχει ασφάλεια».

-Θα γίνει και η 4η δόση υποχρεωτική; Σας ανησυχεί που δεν έχουν κατασκευάσει νέο εμβόλιο προσαρμοσμένο στις μεταλλάξεις – κάτι που ισχυρίζονται πολλοί επιστήμονες ότι είναι αναγκαίο;

«Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών θεωρούν -και αυτό μαθαίνουμε και από τις επιστημονικές κοινότητες- ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο, το οποίο  θα είναι και  τροποποιημένο, γιατί τα εμβόλια συνεχώς τροποποιούνται βάσει των μεταλλάξεων. Πάντοτε μας παραδίδουν οι εταιρείες το πιο εξελιγμένο εμβόλιο που υπάρχει. Το αν αυτό τώρα θα αφορά το γενικό πληθυσμό, θα αφορά στοχευμένες ομάδες, ή θα είναι για όλο τον κόσμο, είναι κάτι που περιμένουμε να το αποσαφηνίσουμε. Η κατεύθυνση είναι ότι θα χρειαστεί εμβολιασμός σε ευάλωτο κόσμο και σε μεγάλες ηλικίες, αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί σε όλο τον πληθυσμό».

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία

-Να έρθουμε λίγο στο θέμα των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία. Πρόσφατα είχαμε τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο, το παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Και μπορεί την περίοδο της πανδημίας να έγιναν προσλήψεις ιατρών, το ΕΣΥ στενάζει και από τις ελλείψεις νοσηλευτών. Όλοι έχουμε γνωστούς που νοσηλεύονται και ακούν διαρκώς από τους νοσηλευτές ότι είναι πολύ λίγοι στη βάρδια και δεν προλαβαίνουν ούτε τα χάπια να δώσουν σε ασθενείς που δεν έχουν συνοδό!

«Ξεκινώντας από το Καραμανδάνειο το υπουργείο Υγείας άμεσα κάλυψε το κενό. Στη διάρκεια της πανδημίας έχει ενταχθεί συνολικά 16.000 επιπλέον προσωπικό, το οποίο είναι επικουρικό, πλην των 2.000 γιατρών που είναι μόνιμοι. Τώρα βγαίνουν οι προσλήψεις για τις μόνιμες θέσεις και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να βγει η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές που θα μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπάρχουν και δύο άλλες προκηρύξεις μέσα στο καλοκαίρι για άλλα 1.500 άτομα ιατρούς και λοιπό προσωπικό. Άρα, για το 2022 έχουμε γύρω στις 6.000 μόνιμες θέσεις που θα βγάλουμε. Παράλληλα όμως βγαίνουν και οι θέσεις των επικουρικών».

-Υπουργέ, μετά την δική σας περιπέτεια υγείας που βιώσατε, γράψατε το βιβλίο «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις». Σε αυτό αναλύατε το κρίσιμο θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τι πρέπει να γίνει. Ως υπουργός Υγείας, τι μέτρα λάβατε ως τώρα και τι σκοπεύετε να πάρετε στο μέλλον;

«Ήδη με τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη εκπονούμε  ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

 

spot_img
spot_img