13 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι Θεατρικές προτάσεις μας!
spot_img

Οι Θεατρικές προτάσεις μας!

-

1.

«The Humans» (Οι Άνθρωποι) του StephenKaram

 

Ένα σημαντικό έργο, που μιλά με διαύγεια, χιούμορ, τρυφερότητα και βαθιά αγάπη, για «τη ζωή, όπως προσπαθούμε να τη ζήσουμε».

Γραμμένη με ένα φρέσκο μείγμα ντοκιμαντερίστικου νατουραλισμού και θεατρικής τόλμης, η τραγικωμωδία του Κάραμ αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης με ακρίβεια, συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα.

Το “The Humans” ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους τους.

Ο Έρικ και η Ντίντρη, οι γονείς, φτάνουν, μαζί με την Μόμο, τη μητέρα του Έρικ και τη μεγάλη τους κόρη Έιμι, στην Τσάινατουν της Νέας Υόρκης, για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών στο διαμέρισμα όπου μόλις έχουν μετακομίσει η μικρή τους κόρη, η Μπρίτζετ, με τον σύντροφό της, τον Ρίτσαρντ. Πρόκειται για μια προπολεμική, αλλόκοτη διπλοκατοικία, χωρίς έπιπλα ακόμα, φτιαγμένη από τον συνδυασμό ενός σκοτεινού διαμερίσματος στο υπόγειο, με ένα σχεδόν εξίσου σκοτεινό διαμέρισμα στον επάνω όροφο.

Μια ατμόσφαιρα ελαφρώς επιβεβλημένης ευθυμίας μόλις και μετά βίας καλύπτει την αίσθηση του κινδύνου που συσσωρεύεται διακριτικά στην τραπεζαρία, καθώς, όσο τα μέλη της οικογένειας χαιρετούν ο ένας τον άλλον και δίνονται δώρα για το καλωσόρισμα του σπιτιού, η ανατομία της οικογένειας διαφαίνεται σαν σε μια καθαρή ακτινογραφία: όλοι τους ζουν ζωές που περιστρέφονται γύρω από το να μην πετυχαίνουν ποτέ.

Ο Έρικ και η Ντίντρη κοπιάζουν σε ένα είδος μη θεαματικής δουλειάς που εξασφάλιζε κάποτε όμοια σταθερή ζωή στη μεσαία τάξη.  Ο Έρικ εργάζεται στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο εδώ και δεκαετίες ως υπεύθυνος εξοπλισμού, αντιμετωπίζοντας αβέβαιες προοπτικές. Η Ντίντρη είναι διευθύντρια γραφείου στην ίδια επιχείρηση εδώ και 40 χρόνια, λογοδοτώντας τώρα σε αφεντικά δεκαετίες νεότερά της, τα οποία βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα.

Φροντίζουν τη Μόμο, η οποία είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και πάσχει από άνοια, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν κάποιον να τη βοηθάει, ακόμη και όταν εκείνη γίνεται όλο και πιο επιρρεπής σε άγριες εκρήξεις θυμού.

Η Μπρίτζετ και η Έιμι φαίνεται να ενσαρκώνουν το κλασικό ιδεώδες του δυτικού ανθρώπου, ότι κάθε γενιά τα καταφέρνει καλύτερα από την προηγούμενη, αλλά αντιμετωπίζουν τις δικές τους καταιγίδες. Η Μπρίτζετ είναι μουσικός φορτωμένη με φοιτητικό χρέος και εργάζεται ως μπαργούμαν. Η Έιμι είναι δικηγόρος που εργάζεται στη Φιλαδέλφεια με προβλήματα σωματικά, συναισθηματικά και εργασιακά. Ο μόνος άνθρωπος με ελπίδα στον ορίζοντα είναι ο Ρίτσαρντ, που είναι φοιτητής και σύντομα θα γίνει πλούσιος, λόγω μιας κληρονομιάς που αναμένεται σε δύο χρόνια.

Κάθε χαρακτήρας είναι εξαιρετικά ελκυστικός, και ο Κάραμ, πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά στους τρόπους με τους οποίους όλοι μας είμαστε στο έλεος της μοίρας και των περιστάσεων, φροντίζει να αποκαλύπτει τα φυλαγμένα μυστικά τους με μεγάλη συμπόνια και τρυφερότητα, προχωρώντας απαλά το έργο από την κωμωδία στην τραγωδία.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Ειρήνη Μακρή, Μαρία Πετεβή, Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00Σάββατο στις 18:00 & 21:00Κυριακή στις 19:00

Θέατρο Μουσούρη, Πλατεία Καρύτση, Αθήνα 10561.

Τηλέφωνο:  210 3310936

 

2.

 

 

 

 

«Αλίφειρα» Του Ανδρέα Στάικου

 

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το νέο έργο του σημαντικού συγγραφέα Ανδρέα Στάικου, μια εξωφρενική, όσο και πικρή κωμωδία.

Η Αλίφειρα είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110-180 μ.Χ.) στο κεφάλαιο «Αρκαδικά». Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια, τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού.

Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς-νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες. Τελευταία φαντάσματα του χωριού, η Λέλα, μια φυσιογνωμία εύθραυστης Καρυάτιδας που πενθεί νεκρούς και ζωντανούς και η Παπαγαλίνα, μια αθώα νεαρή με άδηλες επιθυμίες και προοπτικές.

Η άφιξη, για πρώτη φορά, μιας αμφιλεγόμενης εκκεντρικής προσωπικότητας και ενός νεαρού αρχαιολόγου με ρομαντικές διαθέσεις, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της. Η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας. Η πραγματικότητα παραμερίζεται.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης

Παίζουν: Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μήλιου

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη ώρα 9:00μμ

Διάρκεια: 90 λεπτά

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35. [Σταθμός μετρό “Δημοτικό Θέατρο”]

 

3.

 

«Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μαμετ

 

Η Ολεάννα, ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας γράφτηκε ένα χρόνο μετά την πρώτη δίκη στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης με τον θίασο Back Bay Theater.  Το 1993 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Νομπέλ Χάρολντ Πίντερ. Το 1994 o ίδιος ο Μάμετ  μετέφερε το έργο του και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο, και παρά το γεγονός ότι  προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από τις φεμινιστικές οργανώσεις όσο και από τους πανεπιστημιακούς κύκλους, για τελείως διαφορετικούς λόγους, εξακολουθεί να παίζεται συνεχώς και να προβληματίζει.

Ο Ντέιβιντ Μάμετ, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, είναι γνωστός για την ακριβή χρήση της αμερικανικής γλώσσας αλλά και το ενδιαφέρον του για τη σχέσης που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς.

Οι  ήρωες του έργου, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και μια νεαρή φοιτήτρια, εμπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι βαθιάς αντιπαράθεσης που καθιστά αδύνατη την όποια επικοινωνία μεταξύ τους, με το αίσθημα για εξουσία και ασφάλεια να κυριαρχεί πάνω απ’ όλα. Ένα λεκτικό παιγνίδι εξουσίας θα ξεκινήσει με αφορμή την αναβαθμολόγηση του γραπτού της φοιτήτριας Κάρολ και τις παρερμηνείες που θα προκαλέσει η πρόταση του καθηγητή της Τζών, για ιδιαίτερες συναντήσεις έξω από το πλαίσιο κανόνων του φαινομενικά δημοκρατικού πανεπιστημίου. Ο καθηγητής απαξιώνει τη φοιτήτρια του, αμφισβητώντας τα εργαλεία που παρέχει η εκπαίδευση και εκείνη αμφισβητώντας τα προνόμια του θα τον καταγγείλει για παρενόχληση.

Είναι ένα δυνατό κείμενο για την πολιτική ορθότητα που διερευνά τη  σχέση γλώσσας και συμπεριφοράς και επιχειρεί να διεισδύσει στα άδυτα της εξουσίας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού.

Παίζουν: Δένια Μιμερίνη, Φίλιππος Σοφιανός.

Παραστάσεις:

Παρασκευή & Σάββατο ώρα 21:00.

Θέατρο Καλλιρόης (Καλλιρόης 10) Τηλ.: 6942097395.

 

Κ2

 

Οι Μουσικές προτάσεις μας!

 

1.

 

STAVROS LANTSIAS QUARTET – MY ENNIO MORRICONE

 

Ο Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «My Ennio Morricone», στο HalfNoteJazzClub, για τρεις βραδιές, από Παρασκευή 16 έως και Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.

Ο καταξιωμένος Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας ανοίγει ένα παράθυρο στο μουσικό σύμπαν του αγαπημένου του συνθέτη EnnioMorricone και παρουσιάζει τις αξέχαστες μελωδίες του που έχουν «ντύσει» εμβληματικές ταινίες όπως CinemaParadiso, OnceUponaTimeintheWest και πολλές άλλες, μέσα από ευρηματικές ενορχηστρώσεις και εμπνευσμένες εκτελέσεις από χαρισματικούς σολίστες.

Εμφανίσεις: Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Φεβρουαρίου ώρα 21:30.

Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Αθήνα 116 36

Τηλέφωνο: 21 0921 3310.

 

 

2.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ on the rocks

 

Η προφητική μουσικοθεατρική παράσταση που μας συγκλόνισε πριν από μερικά χρόνια όταν το κίνημα metoo,  δεν είχε καν ξεκινήσει και ο όρος «γυναικοκτονία», δεν συμπεριλαμβανόταν στον δημόσιο λόγο, επιστρέφει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Τρείς γυναίκες, η Αναστασία Μουτσάτσου η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Παρθενόπη Μπουζούρη, με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελένης Γκασούκα, αποκαλύπτουν συναισθήματα ανομολόγητα και ιστορίες σκοτεινές, μέσ’ από σχέσεις κακοποιητικές για γυναίκες και παιδιά ανυπεράσπιστα σε μια κοινωνία που αρνείται να απαγκιστρωθεί από τα έμφυλα στερεότυπα και τον σεξισμό προσποιείται άγνοια  και επιλέγει να προστατέψει τον θύτη, καταδικάζοντας στην ντροπή τον φόβο και την απόγνωση το θύμα.

Άνθρωποι, εγκλωβισμένοι σε ρόλους αρχετυπικούς, που αδυνατούν να σπάσουν τα δεσμά της πατριαρχίας και να αναζητήσουν τον δρόμο προς την ελευθερία της αγάπης και της αλήθειας για να διαπιστώσουν μοιραία, πως στην ουσία η ζωή μας, είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης των φωτεινών και των σκοτεινών πλευρών μας. Η διαδρομή έχει συμπληγάδες, δράκους και ερινύες. Στόχος μας είναι να τους νικήσουμε και να αγκαλιάσουμε τον αληθινό εαυτό μας που περιμένει να μας υποδεχτεί.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση, όπου ο λόγος αγκαλιάζει μαγικά τη μουσική και τα τραγούδια, απογειώνοντας το συναίσθημα, με στόχο την κάθαρση μέσω της εξομολόγησης.

Συντελεστές:

Ιδέα-Κείμενο-Μουσική επιμέλεια: Αναστασία Μουτσάτσου

Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα

Παίζουν: Αναστασία Μουτσάτσου – Φωτεινή Βελεσιώτου – Παρθενόπη Μπουζούρη

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα έως και 26 Φεβρουαρίου.

Ώρα 21:00.

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη 171 21

Τηλέφωνο: 21 0931 5600.

 

3.

 

 

Έρχεται! ΜίνωςΜάτσας Με μία Ιστορία

 

Ο Μίνως Μάτσας, που τα τελευταία χρόνια μας συναρπάζει και μας συγκινεί με τις μελωδίες του, παρουσιάζει τη συμφωνική μουσική του, όπου θα ακουστούν έργα του από τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Γυναίκα. Συμμετέχει η  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Η κινηματογραφική μουσική του Μίνου Μάτσα, ο οποίος απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μουσικής για τα soundtrack των ταινιών «Eduart» και «Σκλάβοι στα δεσμά τους, καθώς και το Houston International Film Festival Award για το soundtrack «Καζαντζάκης», έχει παρουσιαστεί στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο Alice Tully Hall, στο Lincoln Center, ανάμεσα σε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Rota, o Morricone και ο Piazzola. Στη συναυλία της 7ης Μαρτίου στο Μέγαρο, ο αγαπημένος συνθέτης ξετυλίγει τον μουσικό μίτο που συνδέει όλες τις γυναικείες προσωπικότητες των έργων του «με μια ιστορία».

Συντελεστές

Μουσική: ΜίνωςΜάτσας

Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Γκίκας

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σταύρος Τσακίρης

Επιμέλεια φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ

Μουσικοί: Πάρις Περισυνάκης (κρητική λύρα), Γιώργος Μάτσικας (μαντολίνο, λάφτα), Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Τάκης Βασιλείου (παραδοσιακά κρουστά)

Πότε: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 | 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr/event/minos-matsas/

 

spot_img
spot_img