- Με άρθρο του το BBC αναφέρει ποιες οικιακές συσκευές είναι περισσότερο ενεργοβόρες και «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς
Με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στην κυριολεξία να έχουν πάρει φωτιά έχει ξεχωριστή αξία να μάθουμε πως μπορούμε να κάνουμε οικονομία μέσα στο σπίτι μας καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι εμείς να μάθουμε ποιες συσκευές είναι αυτές που είναι πιο ενεργοβόρες, ώστε να λάβουμε και τα μέτρα μας. Δηλαδή να τις χρησιμοποιούμε με μέτρο. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση το BBC αποκάλυψε πως τα νοικοκυριά μπορούν να δουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος, εάν βγάζουν από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούν τις συσκευές – «βρικόλακες» που βρίσκονται στο σπίτι τους.
Οι συσκευές που… καίνε
Μάλιστα ο μεγάλος ειδησεογραφικός οργανισμός της Βρετανίας χρησιμοποίησε τον όρο «βρικόλακες» για να περιγράψει τις συσκευές που «ρουφούν» ενέργεια ακόμα και όταν δε λειτουργούν. Μόνο από το γεγονός ότι βρίσκονται στην πρίζα.
Αυτές οι συσκευές είναι:
- Η τηλεόραση
- Το λάπτοπ
- Οι κονσόλες παιχνιδιών
- Ο φούρνος μικροκυμάτων
- Ο φορτιστής του κινητού
- Ο εκτυπωτής
- Τα ηχεία
Σύμφωνα με το BBC, οι Βρετανοί καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 175 περίπου ευρώ το χρόνο εάν βγάλουν τις παραπάνω συσκευές από την πρίζα, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή του ρεύματος, η οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται περίπου στα 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι τιμές τείνουν να είναι ελαφρώς υψηλότερες, το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
«Όσο οι συσκευές σας είναι συνδεδεμένες στο ρεύμα, τραβούν αργά ηλεκτρισμό, ακόμα και αν είναι απενεργοποιημένες. Τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύουν στο σύνολο 4,28 εκατ. ευρώ απλά για να έχουν το προνόμιο να παραμένουν οι συσκευές τους σε αναμονή. Αυτό ισούται με 175 ευρώ για το μέσο νοικοκυριό- ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μήνες κατανάλωσης ρεύματος», αναφέρεται στο άρθρο.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι Έλληνες ειδικοί στην ενέργεια εκτός από αυτές που ανέφερε το BBC, τοποθετούν στη λίστα των ενεργοβόρων συσκευών και το σεσουάρ, την κουζίνα, το πλυντήριο ρούχων, το θερμοσίφωνο και φυσικά τα κλιματιστικά.