• Είναι πολύ πιθανό να έχουμε συνέχιση των επιθέσεων του Ισραήλ που θέλει να ξεμπερδέψει με το Ιράν, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ
Του Δημ. Σταθακόπουλου
Όταν ρωτήθηκα-μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου 2023-ποιά πιθανολογούσα πως θα ήταν η στάση του Ισραήλ, ήμουν κατηγορηματικός πως θα ήταν (δυστυχώς) ανελέητη και έτσι συμβαίνει έκτοτε.
Πέραν των παγκόσμιων θεμάτων που συνιστούν το δεκάλογο χαρακτηρισμού ενός φαινομένου ως Παγκόσμιου (πολέμου), ήτοι :
1. Οικονομία
2. Ενέργεια
3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάννης κ.ά
4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός
5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια
6. Αδυναμία εκλεγμένων Δημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις. Αύξηση Λαϊκισμού
7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών ΟΗΕ, Ε.Ε, ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.
8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.
9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό, Human Trafficking.
10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου, έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων (προς το παρόν στα λόγια) να τα χρησιμοποιήσουν, εν προκειμένω, ειδικά το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τα συγκοινωνούντα θέματα Γάζα/ Ράφα, Χαμάς, Χεζμπολλάχ, Ιράν, για επαναφορά των πραγμάτων στον προ / ante 1979 κατάσταση, αλλά και την χερσαία σύνδεση Ιράν – Ισραήλ για τη μεταφορά ενέργειας.
Αλλαγή του καθεστώτος
Αυτό προϋποθέτει αλλαγή του Ιρανικού καθεστώτος και ανοχή Ρωσίας και Κίνας, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο .
Εν τούτοις, ο εκπρόσωπος του Υπ.Εξ. του Ισραήλ , Άλεξ Γκάντλερ, δήλωσε πως «κάποιες φορές η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο κατευνασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μπορούμε να δούμε τις ιστορικές αναφορές…. όπως για παράδειγμα του Τσάμπερλεϊν, τον λάθος κατευνασμό του προς τον Χίτλερ και την λάθος εκτίμησή του για τον Πόλεμο που ερχόταν».
Στα πλαίσια αυτά, το Ισραήλ χτύπησε το Προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, το Ιράν απάντησε με καταιγισμό πυραύλων και το Ισραήλ ανταπάντησε με ένα συμβολικό χτύπημα στο Ισπαχάν.
Παρότι το Ιράν λέει πως δεν δέχθηκε πλήγμα και πως σε κάθε περίπτωση δεν χτυπήθηκαν πυρηνικά, ουσιαστικά εμμέσως συνομολογεί πως υπάρχουν πυρηνικά ( που δεν χτυπήθηκαν), γεγονός που δίνει αφορμή για κάποιο μελλοντικό χτύπημα. Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει τίποτα, παρά το πλήγμα.
Περαιτέρω: Το Ιράν χτύπησε στο ιερό Σάββατο των Εβραίων.
Το Ισραήλ χτύπησε χειρουργικά και δοκιμαστικά στην ιερή Παρασκευή των μουσουλμάνων και ανήμερα στα γενέθλια του Χαμενεΐ.
Οι συμβολισμοί ενεργοί.
Πιθανολογώ πως την τρέχουσα εβδομάδα του εβραϊκού Πέσαχ που συμβολίζει την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από τους Αιγυπτίους και το πέρασμα στη γένεση του Ισραήλ, θα δώσει ηθική ώθηση στο Ισραήλ, όχι για φαγοπότια και γιορτές, αλλά για χτύπημα σε Χαμάς – Χεζμπολλάχ- Ιράν (τόσο όσο ).
Κλείνουν το μάτι
Να τελειώνουν με τους εχθρούς τους.
Έστω και εάν ΗΠΑ και Άραβες θα συστήνουν εγκράτεια, πρακτικά κλείνουν το μάτι στο Ισραήλ να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να τελειώνουν όλοι, μια και καλή με Μουλλάδες και τζιχαντιστές.
Τα γεγονότα έχουν δρομολογηθεί και δεν αναστέλλονται . Ουκρανία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Κόσοβο, Γάζα, Ιράν, Ρωσία, Κίνα – Ταϊβάν, βράζουν εδώ και χρόνια. Η «χύτρα» δεν έχει φίλτρο εξαέρωσης / εκτόνωσης και θα σκάσει ολόκληρη διασκορπούμενη σε πολλά σημεία.
Ο κόσμος είναι ήδη σε μεταμορφωτική πορεία/ καμπή , οδυνηρή και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τα γεγονότα, να προνοούμε και να φυλαγόμαστε, εθνικά και ατομικά ο καθένας.
Είμαι ρεαλιστής, δεν εθελοτυφλώ, εν τούτοις αισιοδοξώ πως τελικά όλα θα φτιάξουν, όπως θα πρέπει.
• Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Δρ Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός)-Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Παν. Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ) Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω-Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής