31.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΟι ευάλωτοι συνταξιούχοι ως κοινωνική προτεραιότητα
spot_img

Οι ευάλωτοι συνταξιούχοι ως κοινωνική προτεραιότητα

-

  • Ο γιατρός του ΕΣΥ μετατρέπεται με τις ευλογίες του κράτους σε συνεργάτη ιδιωτικών κλινικών

 

Του Ανδρέα Πουλά*

 

Τα τελευταία χρόνια, η  ελληνική κοινωνία υφίσταται απανωτά οικονομικά σοκ: μετά τα μνημόνια και τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, ήρθαν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και του εγκλεισμού  και τώρα η εκτόξευση των τιμών ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Το πρωτοφανές πληθωριστικό κύμα πάνω στο οποίο βρισκόμαστε πνίγει τους αδύναμους συμπολίτες μας, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, που προσπαθούν να ανταποκριθούν στο καθημερινό κόστος διαβίωσης σε ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες.

 

Από τη μία η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η κερδοσκοπία και η αμφισβητούμενη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος,  ροκανίζουν τις συντάξεις, χωρίς καμία ουσιαστική προστασία από την Ελληνική Πολιτεία. Αντί ελέγχων και μέτρων ρύθμισης των αγορών και διευκόλυνσης του υγιούς ανταγωνισμού,  η κυβέρνηση αναλίσκεται σε δικαιολογίες, στην γνωστή τακτική της μετάθεσης ευθυνών στους πολίτες και «παίζει καθυστερήσεις», αφήνοντας χώρο σε φίλια συμφέροντα να κερδοσκοπούν ασύστολα και απροκάλυπτα.

 

Επιβάρυνση σε όλα τα επίπεδα

 

Δυστυχώς, η κατάσταση επιδεινώνεται εις βάρος της κοινωνίας λόγω της ξεκάθαρης επιλογή της κυβέρνησης να μεταθέσει το  κόστος της υγείας συντριπτικά στην τσέπη του ασφαλισμένου, εργαζόμενου και συνταξιούχου. Με την σταδιακή υποβάθμιση  του ΕΣΥ και την συστηματική υποκατάστασή του από τον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια υγεία, η δημόσια υγεία χάνει την κοινωνική της διάσταση και μετατρέπεται σε εμπορικό προϊόν, σε διαφημιστική μαρκίζα και σε σλόγκαν.

Ο γιατρός του ΕΣΥ μετατρέπεται με τις ευλογίες του κράτους  σε συνεργάτη ιδιωτικών κλινικών, ενώ οδηγούμαστε στη νομιμοποίηση καταστάσεων και συναλλαγών απαράδεκτων εντός ενός δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο στοχεύει στην προστασία όλων των πολιτών με όρους ισότητας και αλληλεγγύης, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σαφές πολιτικό πρόσημο υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και ήδη στρέφει το τιμόνι προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, αφήνοντας το ΕΣΥ στο περιθώριο. Μετά τα χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς που ανέλαβαν το απόλυτο βάρος της διαχείρισης της πανδημίας, τώρα έρχονται οι ιδιώτες να δρέψουν τις δάφνες, χωρίς να έχουν προσφέρει το παραμικρό και πάντα εις βάρος της τσέπης του αδύναμου συνταξιούχου και του κάθε ευάλωτου συμπολίτη μας.

 

Σύντομα, θα γίνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, απέναντι στην ακρίβεια και στο νόμο της επικράτησης του ισχυρού, το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό πολιτικό ανάχωμα. Ως κορυφαία πολιτική δύναμη του τόπου φρόντισε για την αξιοπρεπή σύνταξη και για στέρεες δομές δημόσιας υγείας σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό, προσβάσιμες σε όλους τους συνταξιούχους, σε όλους τους πολίτες.

Με την ίδια κοινωνική ευαισθησία και με ασπίδα την πολιτική μας παράδοση, επανερχόμαστε με αιχμή του δόρατος την προτεραιότητα σε ένα ποιοτικό και ισχυρό δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας υπέρ του συνταξιούχου, του αγρότη και του κάθε πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!

 

  • Ο Ανδρέας Πουλάς είναι Βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-Ιατρός Νεφρολόγος

spot_img
spot_img
spot_img